∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Eva Zierau.
Rørende film om at smide komplekserne over bord og kaste sig ud på dybt vand.
En kæmpe mand med et endnu større hjerte er omdrejningspunktet for den islandske instruktør Dagur Káris nye film, Virgin Mountain .
Virgin Mountai er ikke just en tillokkende turistfilm fra det naturskønne Island. Det er vinter, mørkt, blæsende og bidende koldt i hovedparten af scenerne i filmen. Vejret understreger en stemning af tristesse. Det kræver sit at bo så langt mod nord.
Foto: SF Film
Den stærkt overvægtige Fúsi (Gunnar Jónsson) er 43 og bor sammen med sin mor i Reykjavik i en lille lejlighed, hvor moren også driver en frisørsalon. Fúsi arbejder i lufthavnen med håndtering af bagage og fragt. Hårdt og monotomt arbejde.
På trods af, at han ser flyene lette hver dag, har han aldrig selv været ude at flyve. Han bliver mobbet på arbejde pga. sin uformelige krop. Da chefen spørger ham direkte, om der er nogen, der mobber, benægter han hårdnakket. Han er en stor undskyldning for sig selv, genert og kejtet og har svært ved at fungere socialt. Han trives bedst ved sine faste rutiner og bevæger sig som en søvngænger gennem livet.
Til sin fødselsdag får han foræret et kursus i linedans. Nødtvunget går han derhen. Her møder han den tilsyneladende livsglade, udadvendte og energiske kvinde Sjöfn(IImur Kristjándóttir). De er som dag og nat. Sød musik opstår, men det går ikke helt efter planen. Samtidig flytter en otte årig pige ind i ejendommen. Hun er ny i området og savner selskab. Bekendtskabet med disse to kommer til at vende op og ned på Fúsis tilværelse.
Foto: SF Film
Filmen er skrevet til skuespilleren Gunnar Jónsson. Kári siger: Når man ser filmen, vil man forstå, at de to-manden og filmen -er smeltet sammen. Gunnar er et naturtalent, der mest har arbejdet som komiker, men jeg har altid drømt om at se, hvad der ville ske, hvis han fik en mere seriøs rolle at arbejde med. Og Jónsson er ganske rigtig fremragende som den sympatiske introverte kæmpe Fúsi. Man føler oprigtigt med ham. Han er et godt menneske, som har meget mere at kæmpe imod end sine alt for mange kilo.
Tempoet er dvælende ligesom hovedpersonen. Visse steder bliver filmens flow lidt for langsomt, men det kompenseres af den skæve historie med dens vidt forskellige karakterer, som komplementerer hinanden.
Den islandske instruktør Grímur Hákonarson havde tidligere på året premiere på den prisvindende film Blandt mænd og får. Virgin Mountain gør brug af nogle af de samme virkemidler som Hákonarsons film. Et langsomt tempo, en fortættet stemning og under det hele en stor kærlighed til Islands smukke natur og barske klima.
I Virgin Mountain får vi imidlertid et særligt portræt af den islandske vinter med ultra korte dage, og en sol, der, når den endelig en sjælden gang bryder frem af mørket, kun er fremme nogle få timer om dagen. Et sådant klima kan ikke undgå at sætte præg på mennesker.
Foto: SF Film
Virgin Mountain er, ud over en kærlighedshistorie på odd vilkår en film om at tage ansvar for sit liv og turde gribe chancen, når den er der. Det er ikke en tung film. Den er spækket med humor midt i ensomheden og det barske Islandske mørke.
Instruktør: Dagur Kári
Trailer: SF Film
Premiere: 7.juli 2016