Menu Luk

Udvandrerne

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den svenske forfatter Vilhelm Mobergs(1898-1973) bøger Udvandrerne og Nybyggerne om svenske emigranters rejse til USA i midten af 1800 tallet hører til hans mest kendte litteratur. I disse beskriver han med udgangspunkt i udvandringen fra Sverige til Amerika, hvordan en gruppe svenskere i Småland grundet dårlige tider, forlader deres hjem, familie og venner for at rejse over Atlanten.

For at få befolket midt og Vestamerika udstedte præsident Abraham Lincoln i 1862 den såkaldte Homestead Act, der tildelte emigranter op til 160 acres gratis jord på prærien, under forudsætning at de ville dyrke landet. Dette medførte en stor indvandring fra Europa.

Foto: Baldur Bragson

Mellem 1865 og 1914 udvandrede over 50 millioner europæere til Amerika. Af disse var ca. 300.000 danskere svarende til ca. 10% af befolkningen. Fra Sverige, som i 1800-tallet var et fattigt land, udvandrede ca. 1,3 millioner, svarende til ca. 1/3 af befolkningen.

Mobergs nævnte bøger blev som bekendt lavet til en meget populær tv-serie i 70erne med Liv Ullmann som Kristina og Max von Sydow som Karl Oskar, seriens to hovedkarakterer.

I filmen har Kristina(Lisa Carlehed) og Karl Oskar(Gustaf Skarsgård) drevet et lille urentabelt landbrug i Sverige og vil derfor prøve lykken i det forjættede land. Det var dengang en lang og farlig rejse i sejlbåd over Atlanten til New York og derefter videre i overfyldte togvogne til nybyggernes bestemmelsessted.

Foto: SF Studios

Vi følger Kristina, Karl Oskar og deres børn fra de forlader deres kære i Småland, til de ankommer med båden i New York og derfra videre for at ende på et øde sted i Minnesota ud til en smuk sø, hvor de helt fra bunden skal skabe sig et nyt og bedre liv, end det de kom fra. Deres drømme om fremtiden viser sig dog snart at være sværere at indfri, end de troede.

Det er altid svært at gentage en så ikonisk succes som nævnte tv-serie, men den nye filmatisering er god. I bund og grund er Udvandrerne primært en historie om et hårdt liv og bristede drømme. Men det er også en historie om vedholdenhed og mod på trods af modgang. Religion er et centralt emne i filmen. Den lokale baptist præst og hans sukkersøde kone, der også er immigranter fra Sverige, viser sig at være langt mere fordømmende end tilgivende. Kristina siger fortvivlet i en scene: Hvor er du Gud, hvorfor bliver du ved med at straffe os, hvis du findes. Hvorfor viser du mig ikke vej? I denne situation er der ikke megen medfølelse og hjælp at hente fra hverken præsten eller hans gudfrygtige kone.

Foto: Kristina John og Christian Rosenlund

Såvel Lisa Carlehed og Gustaf Skarsgård er glimrende som respektive Kristina og Karl Oscar.

Efter filmen ser vi i rulleteksterne diverse små klip fra flygtningekriser i dag, f.eks. store flygtningeskarer, der vandrer nordpå på motorvejene. Lidt umotiveret i min optik.

Visuelt er filmen et flot historisk drama med panoreringer over den smukke amerikanske natur.

Bag filmen står den 62 årige norske instruktør Erik Poppe. Han anses for at være en af ​​Europas mest erfarne og overbevisende instruktører. Han har bl.a. stået bag film som Kongens Valg(2016) og Utôya 22.juli(2018). Han bygger ofte sine film op omkring stærke skuespillerensembler, gode manuskripter og flot kameraarbejde. Og så er han han en helt særlig evne til at arbejde med rytmik og musik i klipningen.

Han siger om filmen: Udvandrerne har været et af de mest udfordrende og spændende projekter, jeg nogensinde har påtaget mig. Jeg vil aldrig fortryde, at jeg tog imod tilbuddet om at forme og lede dette ambitiøse, men skøre projekt. Sådan en tragisk, fantastisk historie – og så var filmen sjov at lave.

Alt i alt en underholdende film, som gør os klogere på et vigtigt stykke af vores skandinaviske historie.

Instruktør: Erik Poppe

Varighed:148 minutter

Censur: Tilladt for børn over 11 år

Trailer: SF Studios

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *