∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Tvillingehjerte af Glad Teater og Zangenbergs Teater, spillet på Teater-V.
Med den lille, fine forestilling ”Tvillingehjerte” lever Glad Teater og Zangenbergs Teater på bedste vis op til de mål, som dansk børneteater skal overleve på: Gribe om et problem, vende det lidt i luften og give håb til tilskuerne.

Dansk børneteater har igennem mere end 65 år haft forskellige missioner – lige fra underholdning, opbevaring og oplysning til opdragelse, opmuntring og overlevelse.

Engang skulle alle sidde på gulvet – i dag er det blevet legitimt at proppe 1000 børn ind i de store, gamle teatre. Tiderne skifter. Men af og til er der også klassisk dansk børneteater. Her passer „Tvillingehjerte‟ perfekt ind. Forestillingen kan spilles i mindre rum – dog med visse tekniske faciliteter.

Ved at tage fat om den svære situation: at miste en person, som står én nær – er problemstillingen uhyggelig klar.
En pige på 9 år har mistet sin tvillingesøster, som led af en hjertesygdom. Moderen er nærmest gået i chok og taler ikke, faderen sover bare. Men pigen opdager, at søsteren lever videre i fantasien, i alting. Selv da det træ skal fældes, hvor pigen allermest føler, at hun er i nærheden af den døde søster, bliver den døde søster blot en del af det store univers. En fattig trøst, måske, hvis man har mistet, men en positiv attitude til noget uudgrundeligt.

Forestillingen har en stram tekst af dramatikeren Marie Bjørn og musik af Rezwan Farm, som selv er tilstede på scenen som musiker og sanger i godt sampil med Nadia Jasmin Nielsen, som den niårige.

Et fikst teaterkneb, som jeg har set op til flere gange i de seneste måneder, er at splitte hovedpersonen op og som her være delt ud på flere personer. De andre har næsten ingen replikker, men er positivt tilstede på scenen og fylder tomrummet for den ni-årige.
Det hele fungerer fint, og Julie Andersen, Janick Pihl Nielsen og Andreas Flodin Pedersen er de gode hjælpere, som støtter den ni-årige med at kontakte den døde tvillingesøster, holder spejle mm. Kort sagt hun er ikke alene, der er nogen/nogle om hende.
Forestillingen har været flere år undervejs, da den kom i klemme ved Corona-nedlukningen. Men nu er „Tvillingehjerte‟ på scenen. Teksten er stram og velfungerende, musikalsk og visuelt er det lydefrit.Visuelt velfungerende. Forestillingen er dermed flyvefærdig.

Og hvad med gudsbegrebet? Der synes at være en almægtig Gud tilstede, da historien er henlagt til et mellemøstligt miljø, men måske er det i Danmark(?). Det svæver lidt!
For et børne- og ungdoms-skolepublikum er der nok brug for lidt eftersnak i klassen bagefter – eller lige efter forestillingen med aktørerne.
Fin forestilling, der uden selvmedlidenhed eller berøringsangst tager fat om et ømtåleligt emne: at miste – og ovenikøbet en tvillingesøster!
Teater V i Valby har udover egne produktioner det ene interessante og vedkommende gæstespil efter det andet- følg med på deres hjemmeside – og dermed vil jeg gerne slå et slag for de mindre teatre, der gavmildt åbner deres scener og deler deres spillefaciliteter – her i hovedstaden. Det gælder også Aveny-T.
Medvirkende Nadia Jasmin Nielsen, Rezwan Farmi, Julie Andersen, Janick Pihl Nielsen og Andreas Flodin Pedersen
Manuskript Marie Bjørn
Instruktion Signe Hørmann Sørensen
Scenografi Rosa Birkdal
Kostumer Camilla Lind
Komponist og musiker Rezwan Farmi
Medvirkende:
Manuskript Marie Bjørn
Instruktion Signe Hørmann Sørensen
Scenografi Rosa Birkdal
Kostumer Camilla Lind
www.gladteater.dk www.teaterv.dk