∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Tinkas Juleeventyr – ny musical i i Tivolis Glassal.
Vellykket transformation fra børne-tv til familiemusical på scenen.
I 2017 sendte DR en julekalender om nissepigen Tinka. Den gik lige i hjertet hos målgruppen, børn og deres forældre, og affødte et salg på over 600.000 stk af en rød kegleformet filthue, Tinkas hovedbeklædning. Kendingsmusikken var skrevet af Burhan G og er blevet en del af julesangskatten for børn og deres forældre.
Forfatteren Flemming Klem har siden fået ideen til at skrive en musical hen over den populære historien, og Burhan G har komponeret nogle mainstream sange til ”fyld”.
Med den garvede Frede Gulbrandsen fungerer den sammenkogte historie overraskende effektivt, 24 afsnit strammet ind til under to timers underholdning, pakket ind med sange. Et pænt hold skuespillere og sangere samt fire overflødige dansere, helt ude af trit med resten, garnerer forestillingen.
Skuespillerne er for hovedpartens vedkommende så gode, at der slet ikke er behov for den musikalske indpakning – og jeg ledte forgæves efter musikerne – så musikken må været på bånd.
De to unge: Trine Marie Wisborg og Jacob Spang Olsen har begge har været rundt om Eventyrteatrets Dramaskole. De er friske, charmerende og udstråler masser af talent. Og så kan de synge. Selvfølgelig hviler sangeren Birthe Kjær i sin bedstemorrolle og ligeså skuespilleren Martin bo Lindsten, der er genganger fra tv-serien stadig i samme rolle som den flinke og charmerende arkitektfar.
Også Kasper Leisner, der både er konge og bortløben kronprins, har ro i stemme og spillestil. Paw Henriksen har en lidt utaknemlig rolle som kamplysten nisse, mens et par skuespillere, Johannes Nymark og Marie Askehave slet ikke behøver at vrænge eller lade armene køre som møllehjul. For nok er der koldt i Glassalen, men udendørsteater er det ikke.
Koreografien ved Peter Friis grænser til det vulgære, mens musikken synes lidt ”almindelig” med flere lån fra den store popkanon. Det giver ikke så megen mening at sangeren Szhirley som skrædderdame Nille og plejemor til Tinka får et stort sangnummer, som flytter figuren væk fra karakteristikken. Mere logisk er Birthe Kjærs bedstemorsange, der samler publikum, som var vi til et sommerstævne.
Scenografien ved Eilev Skinnnamo er stemningsfuld, indimellem smuk og velfungerende, når der springes fra en hyggelig bondegård til nissekongens hof. Men det er skærmbilleder i stort format, som står i kontrast til Camilla Bjørnvads hyggelige og gedigne kostumer. Her breder julehyggen sig.
For Julestemning og fred i Nisseland er det allervigtigste for titelpersonen Tinka, den søde nissepige, som viser sig at være halvt nisse halvt menneske. For at råde bod på sin tvivlsomme herkomst vil hun gå på jagt efter den forsvundne julestjerne, der måske er gemt i netop den gård, hvor menneske-familien bor eller er på besøg i. Således støder Tinka ind i menneskedrengen Lasse. Hans fader møder Tinkas plejemoder Nille, mens Tinkas fader viser sig at være kongelig, og som den ældste søn bliver han konge til sidst. Romantik i alle generationer, på tværs af etnicitet ( nisse eller menneske). Derved bliver kærligheden den største drivkraft, mens julespas rykker i baggrunden, og det er måske ikke så dumt endda. Moderne er teksten også blevet, da lillesøsteren med klar banestemme siger til Tinka: Sejt at du definerer dig som Nisse. Så er vi i dagens Danmark, 2024.
Det er ikke en 100 procent vellykket forestilling, dertil stikker musikken og dansenumrene lidt af, men historien er flot skåret til, og med de unge i spidsen er det overordnet set et velspillende ensemble.
Resten kan justeres. Men det havde været godt med levende musik, gerne i mindre format. Det kunne måske have givet andre impulser til koreografien og dæmpet flere af aktørerne.
Medvirkende:
Trine Marie Wisborg, Jacob Spang Olsen, Birthe Kjær, Kasper Leisner, Johannes Nymark, Szhirley, Martin Bo Lindsten, Paw Henriksen, Marie Askehave m.fl.
Iscenesættelse/ Frede Gulbrandsen
Scenografi/ Eilev Skinnamo
Koreografi/ Peter Friis
Kostumedesign/ Camilla Bjørnvad
Kapelmester & korarrangementer/ Oliver Poulin
Lysdesign/ Jeppe Lawaetz
Lyddesign/ Magnus Hansen
Chefproducent/ Lion Musicals/ Maja Aas
Producent, Live Nation/ Christian Krage
Executive producent, Lion Entertainment/ Thomas Langkjær
Tinkas Juleeventyr er produceret for TV 2 Danmark af COSMO FILM.