∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Til tjeneste – på Revolver – Østerbro Teater.
Anderledes forestilling, der lægger op til en fornyet kamp om vore fælles rettigheder inden for det offentlige sundhedssystem.
Forestillingen ”Til tjeneste” af duoen Astrup & Bordorff skulle have haft premiere for en måned siden. Men pludselig blev alt aflyst, og med ny instruktør, nye skuespillere blev premieren en måned forsinket. Nu er ”Til tjeneste” der på den mindre scene Revolver.
Uanset hvad, der er sket, er det nye resultat ganske interessant. ”Til tjeneste” er en mærkelig amorf forestilling, hvor der via scenografi og spil er associationer til Olsen Banden” – filmen, hvor de tre mænd er oppe i Rådhustårnet, og Ove Sprogøe drejer rundt med de store visere. Der er også nogle hint til musicalen ”Klokkeren fra Notre Dame” med tårn og små skulpturer og udstoppede duer, der kan tale og bevæge sig. Sidst, men ikke mindst, er der et sideblik til den gamle kvindekamp, hvor jeg kom til at tænke på den svenske musikforestilling ”Jøsses piger, befrielsen er nær”, der gik sin sejrsgang i Norden i 1970-erne.
Der er nok at tage fat i for at forstå de fire meget velspillende og ganske forskellige kvinder, spillet af Signe Egholm Olsen, Lise Lauenblad, Lucia Vinde Dirchsen og Luise Kirsten Skov.
”Til tjeneste” handler om dagens Danmark og sundhedssektoren. Det står sløjt til. Men det ved vi jo godt, hvis vi kender nogen, eller selv har prøvet at være i nærheden af en fødegang, en børnehave, et alderdomshjem eller bare en hospitalsgang. Der er noget råddent i Danmark, men det er nu en replik, som ingen af dem siger.
Til gengæld forklarer de fire kvinder hver især, hvorfor de er brændt ud som henholdsvis oversygeplejerske, jordemoder, pædagog i en børnehave og offentligt ansat til nytteløst, analytisk arbejde. Det er faktisk ramt på kornet, uhyggeligt og nærværende, for sådan er det dansk samfund og det frygtelige begreb: HÆNDER!
Hvem skal levere ”hænderne”, når alle helst vil sidde på en café, drikke latte og snakke om hvor dårligt, de har det?
Så langt går forestillingen desværre ikke, og det er faktisk ærgerligt. I stedet bryder de enkelte kvinder ud i små slagsange, som ikke har den kraft, der var over kampen tilbage i 1970-erne, hvor ”vi” sidst var på barrikaderne.
Scenografisk ser det spændende ud oppe under taget i Nyrops københavnske rådhus med en masse habengut. Men at kalde forestillingen for et eksperiment, hvor scenekunst og billedkunst smelter sammen, det er altså for meget. Kan måske lokke nogle af de store kunstelskende fonde til at støtte en allerede statssubventioneret produktion. Men kan man ikke forvente, at enhver større teaterforestilling også har en gennemtænkt scenografi? Det bliver forestillingen altså ikke til billedkunst af, og noget eksperiment er det heller ikke. Men måske går kunstnerduoen ikke så meget i teatret og herunder til opera og musicals, at de ved, hvad andre er i stand til at skabe under den simple etikette: “teater”?
”Crossover” har været et magisk begreb i de senere år, som både Statens Kunstfond og flere fonde har efterlyst. Men et er ord på papiret, noget andet er de færdige resultater. Gid der var nogen, der checkede, hvad der egentlig kommer ud af alle de såkaldte ”crossover” produktioner, som får ekstra støtte.
Duoen Astrup & Bordorff kan dog noget særligt, som de bl.a. beviste i ”O’s historie” på Husets Teater. Realiseringen ved Mikkel Flyvholm synes at være meget loyal mod forlægget. Men hvor er det politiske agitationsteater på vej hen? Jeg savner 1970-erne, hvor ”vi” på forskellige teaterscener kæmpede i fællesskab.
Til Tjeneste på Revolver under Republique – under Østerbro Teater.
27.4. — 17.5.2023
”Til tjeneste’ er tredje værk i Revolvers undersøgelse af scenekunsten og billedkunstens sammensmeltning.” (Teatrets egen formulering).
Idé / Astrup & Bordorff
Stedfortrædende instruktør og caster / Mikkel Flyvholm
Medvirkende / Signe Egholm Olsen, Lise Lauenblad, Lucia Vinde Dirchsen, Luise Kirsten Skov
Manuskript & sangtekster / Maria Bordorff
Musik / Kirsten Astrup
Lyddesign / Anders Amdisen, Kirsten Astrup
Scenografer og kostumedesign /Astrup & Bordorff
Udover Statens tilskud via Revolver som en del af Det Storkøbenhavnske Teatersamarbejde er der støtte fra
Beckett Fonden, Louis-Hansen Fonden, Knud Højgaards Fond & William Demant Foundation.