∗∗∗∗∗
Charmerende kammerudstilling på Thorvaldsens Museum
/Ulla Strømberg
På Græsk! Billedhuggerne og antikken 1898-1962. Thorvaldsens museums udstillingsrum i kælderen er små, men effektive – og lige så den række af særudstillinger, som museet ofte viser.
Betegnelsen ”Det akaiske smil” kendes af de fleste, men hvor mange vidste, at det netop var den tidlige græske kunst (fra 600 – 480 f.kr.) der var den store inspirationskilde for en række billedhuggere omkring forrige århundredskifte? Fra Anne–Marie Carl-Nielsen, Niels Larsen Stevns, Skovgaard over Astrid Noack til Adam Fischer, Henrik Starcke og Axel Salto. Med gode lån fra Den kongelige Afstøbningssamling vises hvor tæt op ad forbillederne de eksperimenterende danske kunstnere lagde sig.
Det bliver både pædagogisk og underholdende når de berømte klassiske værker ses i gips side om side med den tidlige danske modernisme, hvor farverne af og til ligefrem springer i øjnene.
Et værk som Adam Fischers ”Ung kvinde fra Kreta” – giver tillige allusioner til mange malere fra de første årtier af det tyvende århundrede og også tilbage til den akaiske tid.
Kunstens kontinuitet – og kunstnernes aldrig ophørende lån fra fortiden bliver på denne udstilling demonstreret stavepladetydeligt. Og det er et ekstra plus at få nogle måske lidt glemt kunstnere hevet frem og vist, at niveauet dengang var så højt.
Sidste rum er tilegnet en sprudlende Svend Wiig Hansen med tegninger og skuplturer. Yngste værk fra 1962.
Der følger en velillustreret katalog med, som kan forvirre, da en række illustrationer er afbildninger af de originale værker i græsk besiddelse samt danske værker, som slet ikke er med på udstillingen.
Hvem husker ikke skandalen for et par år siden, hvor to kunstanmeldere, takket være kataloget, beskrev værker, som ikke var med på selve udstillingen.
Katalog. 112 sider. Kr.149,-
Thorvaldsensmuseum.dk
Thorvaldsens Museum
11.9. 2014 – 14.12. 2014 – og derefter Bornholms Museum 18.1. -6.4. 2015