Menu Luk

The Walk

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

The Walk er en fantastisk historie om en mand med en umulig drøm, et ufatteligt mod og en målbevidsthed langt ud over det sædvanlige. Et ulovligt, livsfarligt og komplet vanvittigt stunt, som i august 1974 kom på forsiden af alverdens aviser. Dybt fascinerende. Intet mindre.

Manden bag stuntet er den franske linedanser Phillip Petit, hvis mål var at gå på line mellem de på den tid to højeste bygninger i verden: World Trade Center(WTC) i NY. Han havde tidligere bl.a. gået på line mellem de to tårne i Notre Dame i Paris og mellem tårnene på Sydney Harbour Bridge.

I The Walk møder vi flere gange i løbet af filmen Philippe Petit(Joseph Gordon-Levitt) på toppen af Frihedsgudinden i NY. Et lidt mærkeligt greb, der understreger filmens fiktive dimension snarere end dens autenticitet. Herfra fortæller han i voice over sin historie om vejen til og udførelsen af sit stunt. Fra han som helt ung flyttede hjemmefra og optrådte i Paris på gader og stræder som jonglør og ekvilibrist på ethjulet cykel. Til han via en bekendt blev introduceret til en cirkusdirektør, der lærte ham at gå på line og gav ham lov til at øve sig i cirkusmanegen, når spotlightene var slukket. Linedans blev Petits kald, og snart blev han rigtig dygtig og tog spektakulære udfordringer op som de ovenfor nævnte. Han samlede sig en broget trofast skare af unge hjælpere herunder en fotograf, hvis billeder og filmoptagelser ligger til grund for James Marsh´s dokumentarfilm om samme emne, Man on Wire(2008) som i 2009 vandt en Oscar og et hav af andre priser.

(L to R) Barry Greenhouse (Steve Valentine), David (Benedict Samuel), Jeff (Cesar Domboy), Annie (Charlotte Le Bon), Jean Pierre (James Badge Dale), Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt), Jean Louis (Clement Sibony) and Albert (Ben Schwartz) in TriStar Pictures' THE WALK.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures’ THE WALK.

Foto:  United International Pictures Denmark

Hovedfokus i The Walk er imidlertid optakten til og selve stuntet, eller som Petit selv kalder det, det store kup, der tog sin begyndelse den 7. august 1974 kl. 07.15. På det tidspunkt var The Twin Towers færdigbyggede, men endnu ikke helt indflytningsklare.

I NY lufthavn bliver han stoppet i tolden med alt sit tunge udstyr, og da tolderen spørger, om han har noget at deklarere, og hvad han skal i USA, svarer Petit: Jeg skal hænge en line op mellem WTC’s to bygninger og gå på den. Held og lykke, svarer betjenten og ryster på hovedet. Vel fremme ved bygningerne, ser vi ham fra jorden kigge op på de 110 etagers og over 400 meter høje tårne. Det er noget af en opgave han har foran sig ikke mindst logistisk. Hvordan får man adgang til tårnene og kommer op på taget? Hvordan undgår man at blive opdaget, når udstyret skal sættes op? Hvordan får man den tunge stålwire fra toppen af det ene tårn til det andet? Hvad hvis vejret pludselig bliver dårligt? Et væld af forudsete og uforudsete problemer trænger sig på

Selve linedansen mellem de to bygninger er filmens højdepunkt. En meget lang scene der varede ca. 40 minutter i virkeligheden og på filmen omkring 30 minutter. Man ser en mand bevæge sig i næsten vægtløst frem og tilbage mellem to tårne en halv kilometer oppe i luften. Man følger intenst med hvert minut, og keder sig ikke et øjeblik.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures' THE WALK.
Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures’ THE WALK.

Foto:  United International Pictures Denmark

Joseph Gordon-Levitt er glimrende som Petit. Det er en meget alsidig rolle, og Levitt måtte, for at bestride den, lære kunsten at gå på line. Han blev undervist af den i dag 66 årige Petit, og fik dermed et indgående kendskab til sin karakter. Endvidere var han nødt til at lære at engelsk med fransk accent.

Bag filmen, der vises i 3D, står den prisbelønnede Robert Zemeckis, der bl.a. har stået bag film som Forest Gump(1994) og Back to the future (1985). Han har gjort det til sit varemærke at kombinere visuel teknologi med god historiefortælling. Det lykkes ham i den grad i The Walk. 3D dimensionen gør sig rigtigt godt i en film som denne. Man føler ikke at man ser på Petit, man føler at man er ham.

The Walk er også en hyldest til tårnene, der spiller deres egen rolle, nærmest som selvstændige karaktere i filmen. Petit siger i filmen: Så snart jeg går ud på linen, føler jeg linen støtter mig og tårnene linen. Jeg er helt tryg.

Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures' THE WALK.
Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) in TriStar Pictures’ THE WALK.

Foto:  United International Pictures Denmark

Når vi tænker på WTC er den første tanke, der falder os ind terrorangrebet 11. september 2001. Denne film peger med sit budskab om, at det umulige er muligt, ud over tragedien.

Har man set dokumentaren Man on Wire, vil man nok finde The Walk lidt kulørt og sentimental. Petit skildres i sidstnævnte som et menneske, der er noget mere sympatisk og empatisk end i Man on Wire, hvor man får et indtryk af, at den virkelige Petit er meget egoistisk, og at han groft udnytter sine hjælpere og ikke skyr noget for at nå sit mål.

Det gør imidlertid ikke The Walk til en dårligere film. Med sin visuelle teknologi bliver grundhistorien fortalt på en ny og anderledes måde. En historie om en mand og hans usandsynlige bedrift. Et kunststykke på højeste niveau

Gå ind og se den.

Instruktør: Robert Zemeckis

Premiere: 1. oktober 2015