Menu Luk

The Dig.

∗∗∗∗

Af Eva Zierau.

Fascinerende periodedrama.

En film om arkæologiske fund giver umiddelbart associationer til en lidt støvet oplevelse. Det er imidlertid ikke tilfældet i The Dig, som bygger på bogen af samme navn af forfatteren John Preston. Bogen tager udgangspunkt i den sande historie om Englands største arkæologiske fund, der fandt sted i 1939. Fundet, der er dateret tilbage til omkring år 600, består af et skib og nogle uvurderlige skatte i guld, sølv m.v. Skibet var blevet brugt ved en såkaldt skibsbegravelse, som kun var samfundets højeste estimerede borgere forundt.

På www.britishmuseum.org kan man læse, at skibet med skattene blev givet til museet i 1939, som en gave fra den rige godsejer enke Edith Pretty, på hvis jord skibet blev fundet. Det er denne historie, der er omdrejningspunktet i The Dig. Og den er rigtig spændende.

Foto: Netflix

Basil Brown(Ralph Fiennes) er amatør arkæolog med et godt ry. En dag kontakter Edith Pretty(Carrie Mulligan) ham med henblik på en udgravning af nogle af de kæmpehøje, der står på hendes jord. Han takker ja og foreslår at starte med den højeste. Edith derimod mener, at han bør begynde med den fladeste høj. Hun har på fornemmelsen at der netop under denne, kan gemme sig noget interessant.

Basil, der generelt ikke er en mand af mange ord, indvilger med en løn på to pund pr. dag. Da hun forsigtigt spørger, om han er tilfreds med det, siger han: Jeg søger evidens ikke penge. Han går i gang og graver et kæmpe hul. Pludselig kommer omridset af et gravskib frem af jorden. Det ligner umiddelbart resterne af et vikingeskib, men snart finder man ud af, at det er fra før Vikingetiden.

Foto: Larry Horricks/Netflix 2021

Den lokale by er på den anden ende. Arkæologer og museumsfolk fra London og hele England valfarter til stedet. Hvad skal der ske med fundet? Det regionale Ipswich Museum og British Museum kæmper om at få fat i det.

Alt imens lurer starten på Anden Verdenskrig. Vi ser englænderne opruste og hører om de unge mænd, der bliver indkaldt til krig. Som vi meget rammende i voiceover hører i filmens prolog: En skat dukker op af jorden, mens historie, hjertesorg, drømme og en familie møder en usikker fremtid.

The DIG er gribende. Tempoet er langsomt. Nærmest dvælende. Det passer godt til det historiske drama og tiden den foregår i.

Den engelske og prisvindende skuespiller og instruktør Ralph Fiennes. der bl.a. er kendt for film som Den Engelske Patient og Schindlers List giver liv til den dedikerede og bundreelle Basil. Han gør ikke meget af sig,  heller ikke da flere uddannede arkæologer forsøger at tage æren for fundet. I virkelighedens verden fik han først langt senere credit for sit store bidrag til Englands historie. I dag står hans og Edith Prettys navn på udstillingen af skibet på British Museum.

Foto: Larry Horricks/Netflix 2021                                                                                                    Carrie Mulligan er som godsejeren Edith, på hvis land det ekstraordinære fund bliver gravet frem, overbevisende. Hun har en helt speciel udstråling, og udtrykker på en gang styrke og skrøbelighed. Hun har en lang karriere bag sig, og har bl.a. spillet med i film som The Great Gatsby(2013) og Lone Scherfigs An Education(2009).

Visuelt er der mange flotte billeder fra den engelske natur omkring  floden Deben i Suffolk. Dette og Ediths betagende gods får en til at drømme om at rejse til England, bo på små Bed&Breakfast og køre rundt i det smukke landskab. Filmen varer 112 minutter. Det er lige i overkanten. Historien havde godt kunne tåle at blive strammet lidt op.

Når det er sagt er The Dig en rigtig god film, som ud over at være spændende og underholdende gør os klogere på Englands historie. Arkæologiske fund er ikke støvede men dybt fascinerende. Gå ind på Netflix og se filmen.

Instruktør: Simon Stone

Trailer: Netflix

Premiere på Netflix: 29. januar 2021

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *