Menu Luk

Steve Jobs

∗ ∗ ∗ ∗

Af Eva Zierau

Steve Jobs en fascinerende odysee i tre akter.

Det handler om computere, og manden der revolutionerede den måde, vi kommunikerer på. Med andre ord Steve Jobs(Michael Fassbender). En mand med et drøm. Et genialt, usympatisk og dominerende menneske. En mand med et kolossalt ego, som efter forgodtbefindende styrer sine med- og modspillere med hård hånd. En mand, med et hav af fjender og tilbedere og en hær af tjenere, der finder sig i hans ledelsesstil med opmuntring, ydmygelser og trusler. En kliché på magtens slagside.

Jobs har svært ved at knytte følelsesmæssige bånd. Ikke engang hans egen datter tør han binde sig til. På trods af sin enorme succes har han et stort behov for anderkendelse og forståelse.

Filmens foregår i en periode over 14 år. Omdrejningspunkt er tre store lanceringer af nye computere. Macintosh-computeren i 1984, NeXTcube i 1988 og  iMac i 1998. Vi følger Jobs´ team herunder Steve Vozniak(Seth Rogen) computernørden der er Jobs´ ven fra grundlæggelsen af Apple ude i farens garage. Andy Hertsfeld(Michael Stuhlberg), der ligeledes var med fra begyndelsen, Jobs’ marketingschef Joanna Hoffman(KateWinslet), hans tidligere kæreste Chrisann Brennan(Katherine Waterston) og hans datter Lisa spillet af 3 forskellige skuespillere.

Steve Jobs

Foto: United International Pictures

Lisa spiller en helt central rolle i filmen. Jobs vil ikke anerkende faderskabet, på trods af at en gentest har vist at han med 94 % sikkerhed er far til barnet. Nødtvunget går han med til at støtte hendes skolegang og senere hendes uddannelse på Harvard.

I en scene siger hun lige før han skal ind og lancere sin iMac i et propfyldt teater med hujende fans: Du lider af virkelighedsforvrængning. Hvorfor vil du have folk ikke kan lide dig. Jeg er ikke stolt af dig. Det første gang vi ser Jobs mundlam.

I filmen forekommer en del namedropping af folk, der arbejdede indenfor IT-verdenen dengang. Har man ikke fulgt branchen, kan det godt blive for meget. Når det er sagt, er filmen fascinerende ikke mindst pga. fremragende skuespilpræstationer. Fassbender er nomineret til en Oscar for sin rolle som Jobs. Det er fuld fortjent. Han spiller på alle tangenter, en interessant flerdimensionel karakter, der inde bag den ubehagelige og barske facade gemmer på en historie fra barndommen, som måske er årsagen til hans arrogance og følelsesmæssige afstumpethed.

Steve Jobs

Foto: United International Pictures

Kate Winslet er overbevisende som Joanna. Hun er den eneste Jobs lytter til og respekterer. Hun er glad for ham, men er ikke bleg for at fortælle ham om hans fejl og ubehagelige sider. Ja, hun gør det konstant, ikke mindst når det drejer sig om hans forhold til Lisa. Winslet er også nomineret til en Oscar for sin præstation.

Det er lavet flere film om Steve Jobs bla. Jobs(2013) om hans liv fra han droppede ud af college i 1974 til 2001, hvor han lancerede iPod.

Danny Boyle står bag filmen. Han har instrueret succeer som Slumdog Millionaire(2008) og Trainspotting(1996). Han siger: Filmen er en abstraktion. Den tager begivenheder- nogle virkelige, andre opdigtede og presser dem sammen i tre akter. Jobs er en figur af Shakespeare´ske dimensioner. Han er dragende, brutal og underholdende.

Det er det, filmen er. Den er ganske enkelt underholdende. Steve Jobs betydning er stor. Han ændrede radikalt den måde vi kommunikerer med hinanden på, og hvordan vi hører musik, ser film m.v. Det er en god historie. Visuelt har vi af gøre med flot amerikansk håndværk, med storslåede scener herunder mange flashback. Værd at bruge 122 minutter i biffen på.

Instruktør: Danny Boyle

Trailer: United International Pictures

 

 

Premiere: 21. januar 2016