Anbefalet af Ulla Strømberg.
Som i et spejl – essaysamling om syv markante kvindeskikkelser i verdenslitteraturen – af Lise Lotte Frederiksen, Akademisk forlag, 2016.
Hvis de store klassikere synes svære at lægge arm med, så er Lise Lotte Frederiksen den perfekte guide ind i de litterære værker. I bogen ”Som i et spejl” forklares syv kvindeskikkelser og forfatterne bag i et letlæst sprog. Deres sind og tanker diskuteres, for hvad der gemmer sig i litteraturen, er det vigtige for Lise Lotte Frederiksen.
I de senere år har hun ofte gået nye veje for at formidle kunst og kultur inden for både litteratur, billedkunst og musik – og hele tiden med opmærksomheden rettet mod historierne og personerne. Hvad tænker og føler hovedpersonen? Hvad sker der personerne imellem? Af og til kommer også skolelæreren frem: hvem har skrevet romanen, og hvordan passer det hele ind i en større litteraturhistorisk kontekst? Det er god, basal folkeoplysning.
(Et Romeo og Julie-motiv malet af Marc Chagall)
Nogle af kapitlerne kan have særlig interesse, hvis man selv har været materialet igennem. Jeg har beskæftiget mig en del med Shakespeare og herunder tragedien ”Romeo og Julie”, men jeg har faktisk aldrig taget den unge Julies historie alvorligt. Men det gør Lise Lotte Frederiksen. Her er en ung kvinde, der møder den store kærlighed for første gang, og Lise Lotte Frederiksen finder relevante citater frem.
(Den franske maler Eugene Delacroix’s fortolkning af Romeo og Julie)
Selv har det altid stået i vejen for mig, at Julie oprindelig blev spillet af en ung mand, da der jo ikke var kvinder blandt Shakespeares skuespillere. Men århundrederne går, og selvfølgelig skal Shakespeare læses ud fra et større perspektiv.
(Elisabeth Bennet fra en Austin-filmatisering)
I Jane Austens ”Stolthed og Fordom” er Frederiksen på suveræn hjemmebane. I flere år har hun rejst til England og indført store grupper af folk i engelsk kunst, kultur og mentalitet – både inden for nyere litteratur og tv og ældre, mere klassisk dannelseskultur.
Andre kvindefigurer er skabt af Herman Bang, Henrik Pontoppidan, Karen Blixen, Virginia Woolf og i den mere moderne ende af Kerstin Ekman. Der er tilsyneladende ikke noget system og slet ikke en regulær feministisk indgang til de litterære figurer, men til gengæld en smittende kærlighed til historien og de personer, enhver stor roman gemmer på.
Det er perfekt sommerlæsning – og allerbedst hvis man bor i nærheden af et bibliotek og hurtigt selv kan gå ned i stoffet. For det er helt afgjort den dybere mening med bogen: at bane vejen, åbne nogle døre – og afmystificere og afdramatisere den store litteratur. Og at demonstrere: at selv om kunsten er stor, kan den både nydes og bruges.
Udgivet på Akademisk Forlag.
Lisse Lotte Frederiksen, cand. mag. i dansk, engelsk og teatervidenskab.
Har firmaet www. Peter-og-ping.dk