Af Ulla Strømberg.
Rudolph Tegners Museum i Rusland, Nordsjælland.
I dag rangerer Rudolph Tegners Museum på linje med eksempelvis Nomas billige sommerburger. Dvs. noget man egentlig helst vil have for sig selv, men alligevel også gerne vil dele med ligesindede Feinschmeckere. For Tegners Museum er noget helt for sig selv, som det ligger i den tunge betonkolos placeret midt i et vidunderligt smukt kuperet nordsjællandsk landskab.
Rudolph Tegner (1873-1950) var fra starten spået en lysende fremtid som billedhugger. For han kunne det meste. Men på et eller andet tidspunkt rykker han kunstnerisk i en retning, der ikke passede ind i de første årtier af det 20. århundrede. Han blev brutal og voldsom i sit billedsprog på den forkerte måde. I de tidlige 1930ere og sidenhen var det, som om han slet ikke ville forstå, at troen på den store stærke mand var et forkert signal at sende.
Men ser man på hans portrætbuster af ikke mindst hustruen Elna opleves en følsomhed og håndværksmæssig snilde, som ikke kan bortforklares. Rudolph Tegner var en god billedhugger, men skabte desværre også nogle overdimensionerede skulpturer, som både hans samtid og eftertid nødvendigvis måtte afvise.
Da hustruen Elna havde penge med hjemmefra, kunne ægteparret leve godt, og de købte i alt 38 tønder land jord op inden for kystlinjen mellem Hornbæk og Gilleleje. I 1938 byggede Tegner et monumentalt museum til sine egne værker – og sådan har det været lige siden. Et enmandsmuseum!
Den smukke park i et kuperet terræn med græs og lyng rummer en række bronzeskulpturer, som er drysset rundt på strategiske steder. Mange af dem er ganske smukke og i rimelige proportioner. Museet betegner området for Statuepark.
Inden for i museet mødes man af en Shakespeare-figur der er så frastødende, at det er svært at fatte. Det velrenoverede hus med nogle interessante farvesammensætninger som kontrast til de hvide gipsskulpturer har også en lang række smukke portrætbuster, som er interessante at stifte bekendtskab med.
Rudolph Tegners skulpturer findes også i det offentlige rum: Helsingør Kommune har både “Dragespringvandet” som har skiftet placering igennem årene omkring havneløbet – og det samme er sket med en Ofelia og en Hamlet figur. De var oprindelig tænkt til et storstilet og ambitiøst Hamlet-museum ved Marienlyst Slot, som i øvrigt stadig ejes af Helsingør Kommune.
Helt anderledes yndefuld er ”Danserindebrønden” ved det gamle værft. Modellerne var balletdansere fra Det Kongelige Teater.
I København er der bl.a. monumentet ”Mod Lyset” ved Rigshospitalet. En hyldest til forskeren Niels Finsen, der modtog Nobelprisen i 1903 og døde alt for ung i 1904. Skulpturen blev opstillet i 1909.
Ved Tegners museum findes en lille, selvstændig cafe, og parken er uendelig smuk i al slag vejr – og gratis!
Museet er anbefalelsesværdigt som led i en kulturel opdragelse, og så skal man lære at acceptere, at nogle af værkerne bare er ”for meget”.
Museet er et lille, selvstændigt enmandsmuseum med økonomisk støtte fra Gribskov Kommune.
Kun åbent i sommerhalvåret. Mod entre, men parken er gratis.