Menu Luk

Sneleoparden

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Gribende dokumentarfilm om jagten på den tibetanske sneleopard.

Vi befinder os i det østlige Tibet i et uberørt barsk bjerglandskab, der ligger i 4.500- 6000 meters højde. Et totalt øde, tørt og forblæst sted med temperaturer ned til minus 31 gr. En kold og barsk affære for den anerkendte naturfotograf Vincent Munier, der sammen med forfatter og eventyrer, Sylvian Tesson vandrer rundt i den storslåede iskolde natur, filosoferer over livet, lever i nuet og er bare til i verden.

Foto: Angel Films

Det med at leve i nuet er helt centralt i filmen. Den ene dag går efter den anden i jagten på at få et billede af det store kattedyr. Det viser sig at være svært. I stedet ser vi bjørne, vilde heste, rensdyr, bjerggeder, ulve mv. I første scene ser vi i et drone skud et kobbel ulve nedlægge en stor kalv. Vi ser dem skille de svage dyr ud fra flokken, så de kan gå til angreb på deres bytte. En voldsom scene. Vi har set sådanne scener mange gange før i diverse naturprogrammer. De gør indtryk hver gang. For Munier er det at finde den tibetanske sneleopard en drøm. Den er et meget sjældent majestætisk kattedyr, hvid med sorte tegninger.

Ekspeditionen giver hos de medvirkende i denne øde del af verden anledning til eksistentielle overvejelser. Hvor er mennesket lille, som dukker i et marionet teater siger Munier et sted i filmen, fuldkommen opslugt af den storslåede golde sneklædte natur.

Foto: Angel Films

Indimellem ser vi stillbilleder af nogle af de dyr, de to eventyrer møder på deres vej. Det virker godt og dynamisk med skiftet mellem levende billeder og still billeder.

Grundlæggende sker der ikke ret meget i filmen. Vi følger to mænd med deres kikkerter vandre i dagevis i uvejsomt terræn i bidende kulde. Den ene dag ligner til forveksling den anden, men man kan ikke undgå at blive revet med og suget ind i filmens på en gang sanselige, smukke og nærmest poetiske univers.

En stor del af filmen handler om at vente. Vente på at Sneleoparden pludselig dukker op. Måske gør den det, måske ikke.

Foto: Angel Films

Forfatteren Tesson har skrevet den prisvindende bog af samme navn, baseret på egne oplevelser på rejsen med Munier. Bogen, der har vundet den prestigefyldte franske liltteraturpris  Prix Renaudot er oversat til flere sprog herunder dansk.

Siden 2011 har Munier tilbragt lange perioder i Tibet, hvor han har taget stillbilleder af denne øde del af verden. Disse er blevet udstillet i på diverse gallerier i Frankrig og mange andre lande. Munier har grundlagt forlaget Kobalann, hvor han har udgivet flere af sine egne bøger om Tibet og de Arktiske områder.

Sneleoparden er en gribende og smuk oplevelse. Er man til naturfilm er filmen et must.

Premiere: 3. februar 2022

Instruktører:  Vincent Munier og Marie Amiguet

Trailer: Angel films

Længde : 92 minutter

Censur: Tilladt for alle

Distribution: Angel Films

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *