∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Gæstespil på Det Kongelige Teater d.27.1. -29.1. 2017.
Flot Børnevenlig udgave af H.C Andersens eventyr Snedronningen. Med den danske Kenneth Greve som koreograf (og chef) har Den finske Nationalballet fået en langtidsholdbar familieforestilling. Ikke mindst i de smukke masseoptrin med over 30 unge kvindelige dansere og 20 herrer er der noget at skue. Historien er henlagt til Finland. Kay og Gerda er gode venner, og så kommer den fæle Isdronning og bortfører drengen. Gerda må så drage verden omkring for at lede efter ham – og selvfølgelig lykkes det.
Pressefoto.
Hjemmescenernes fred og idyl er nærmest som Fanny og Alexander – i Helsingfors. Smukt hvidt og ikke mindst et gadeoptrin en sommerdag er charmerende. På Gerdas verdensomspændende rejse bliver det hurtigt til en gang Bournonville med forskellige folkeslag. Sjovest da hun når frem til underverdenen i finsk sauna.
Pressefoto.
Den rungende underlægningsmusik af den finske komponist Tuomas Kantelinen fungerer effektivt. Scenografien har mindelser til Det Kongelige Teaters nye Svanesøen. Ikke så underligt, da Mikki Kunttu også har designet Snedronningen. Men denne gang mere vellykket og varm.
Skuespilleren Vibeke Hastrup er en smuk dansk fortæller. Hun gør det meget fint i bedste Ingmar Bergman-stil som bedstemoder.
Pressefoto.
Det er underfundigheden og humoren, som sikrer denne ballet dens succes. Snedronningen er fra 2012 og er tilsyneladende Kenneth Greves triumfkort for at få familier til at se ballet. Svagest er solisterne – måske var de nervøse og trætte, men stor ballet var det ikke. Men det gør ikke så noget. Grib et barn eller to under 15 år – og få en rigtig vinteroplevelse med masser af istapper. Men kun lørdag og søndag!
Danmarkspremiere 27. januar 2017
Koreografi: Kenneth Greve Musik (indspilning): Tuomas Kantelinen Dirigent (indspilning): Tuomas Kantelinen Scenografi: Erika Turunen og Mikki Kunttu Kostumer: Erika Turunen Lys- og videodesign: Mikki Kunttu Make-up design: Pekka Helynen Video grafik: Mikko Linnavuori og Jan Yrlund Dramaturgi (efter H.C. Andersen): Pirjo Toikka og Kenneth Greve Dramaturgisk rådgiver: Raija-Sinikka Rantala Bedstemor (fortæller): Vibeke Hastrup