Menu Luk

Smykkeudstilling på Øregaard Museum.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Smykkeudstilling på Øregaard Museum under overskriften: Diamantbryllup.

DIAMANTJUBILÆUM. OLE LYNGGAARD COPENHAGEN – SMYKKEDESIGN GENNEM 60 ÅR.

Det er ikke enhver virksomhed beskåret at få en museumsudstilling, mens man er i fuldt vigør. Men smykkefirmaet Ole Lynggaard Copenhagen  har indtaget Øregaard Museum i Hellerup og vil i de næste 6 uger vise smykker, forarbejder og inspirationskilder til firmaets 60 års virke. Derfor overskriften Diamantbryllup!

Forbindelsen til det charmerende Hellerup-museum er indlysende, for virksomheden Ole Lynggaard Copenhagen  har haft adresse på Hellerupvej i alle 60 år.   I øvrigt er der altid tale om en blanding af ikke-kommercielle og kommercielle interesser, når nutidskunst udstilles, for alle har enten et galleri eller er selv købmænd.

Ole Lynggaard Copenhagen – udstilling på Øregaard. 2023. Pressefoto.

Ole Lynggaard debuterede som guldsmed i 1963 efter en langvarig international uddannelse og dannelsesrejse.  Hans design var tidsrigtigt og lagde sig i slipstrømmen af den moderne simpel designæstetik, som herskede inden for både mode, møbler og til dels arkitektur.

Ole Lynggaard Copenhagen – udstilling på Øregaard. 2023. Pressefoto.

Hans vej til hvert smykke, hvert design var ikke nem. Lange studier af forskellige naturfænomener kunne være udgangspunkt for det, der måske endte som et armbånd, en ring eller noget mere kompliceret  og altid i ædle metaller.

Ole Lynggaard Copenhagen – udstilling på Øregaard. 2023. Pressefoto.

Denne linje har fortsat i næste generation, hvor datteren Charlotte i flere årtier har været aktiv og måske tilført mere sarte former.

Interessant er hendes forarbejder til blomstersmykker, hvor nu afdøde billedhugger Jørgen Haugen Sørensen blev en vigtig inspirationskilde via undervisning i billedhuggerbyen Pietra Santa i Toscana. Det ses helt tydeligt i flere keramiske relieffer.

Ole Lynggaard Copenhagen – udstilling på Øregaard. 2023. Foto: US.

At skabe smykker er en langvarig proces, hvor der kan gå uger og bruges måneders forarbejde på at nå frem til netop den præcise form.

I dag er tredje generation med i firmaet. Barnebarnet Sofia Lynggaard Normann er også smykkedesigner i den sarte, næsten fnuglette genre – og stadig med udgangspunkt i ædle metaller.

Ole Lynggaard Copenhagen – udstilling på Øregaard. 2023. Foto: US.

Udstillingen er smuk at skue og føjer sig lydefrit ind i Øregaards saloner. For bygningen, skabt af den  franske arkitekt Rameé i 1806-08, har en raffineret klassisk  lethed, som i denne omgang underordner sig de trods alt sarte smykker i de utallige montrer.

Øregaard Museum. Pressebillede.

Formidlingsmæssigt er der gode tekstplancher, der dog er præget af et flinkt PR-sprog, og en direkte visualiseret sammenhæng med andre samtidige designstrømninger havde ikke gjort noget og ville snildt kunne sætte Ole Lynggaard Copenhagen i relief. En lille brochure havde også været gavnlig for de besøgende, der ikke har smykkerne derhjemme i skrinet.

 

3. november 2023 – 17. december 2023

Omfang:Stueetagen og 1. etage

Samarbejdspartner: OLE LYNGGAARD COPENHAGEN

www.oregaard.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *