Menu Luk

Shakespeares tragedier – lille letlæst håndbog af Kitter Krebs.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

 

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Julegaveidé til alle teaterinteresserede.

Endnu en lille, lettilgængelig Shakespeare-håndbog fra dramaturgen Kitter Krebs: ”Shakespeares tragedier”.

Efterårssæsonen på danske teatre viste flere mærkelige livtag med Shakespeares tragedier. ”King Lear”, ret moderniseret på Aarhus Teater,  ”King Lear”, forvandlet næsten til ukendelighed i et feministisk perspektiv på Husets Teater og Det Kongelige Teaters noget mere teoretiske og minimalistiske ”Richard II” samt den moderniserede ”Købmanden i Venedig” i Helsingør på HamletScenen. Alle opsætninger efterlader et behov for overblik. Og her kommer den ny bog til hjælp. For der kan blandt danske teaterfolk og publikummer godt være brug for en lille guide ind i tragediestoffet. Hvad er kernen og substansen i disse tragedier, som ofte behandles efter forgodtbefindende, og hvor svære passager blot stryges?

I de seneste år har dramaturgen og litteraturhistorikeren Kitter Krebs udgivet flere små håndbøger om Shakespeares værker inddelt efter genre: komedierne, romancerne, sonetterne og nu tragedierne. Håndbøgerne bliver bedre og bedre, for Kitter Krebs vover et koge værkerne ind til nogle klare motiver og ”moraler”. Det gør ikke kun læsningen enkel, det letter også på overblikket og sammenhængen imellem de enkelte Shakespeare-værker. Om der så skæres en hæl og klippes en tå, gør mindre – forståelsen fremmer sagen.

Eugène Delacroix: en af de utallige illustrationer til Shakespeares tragedier, her “Hamlet”.

”Romeo og Julie” har i de seneste år fået en revival på grund af kærlighedens trange kår over enten landegrænser eller når religion eller sociale skel står i vejen. “Antonius og Cleopatra” spilles sjældent i Danmark, men begge tragedier karakteriseres indlysende nok med begrebet kærlighed – den svære kærlighed.

En god vejledning for de andre tragedier kan være at tage udgangspunkt i begrebet misundelse. Her passer “Hamlet”, “King Lear”, “Macbeth” og “Othello” perfekt, mens andre grundføleler også kan tilføjes, bl.a vrede og mistænksomhed.

Eugène Delacroix: en af de utallige illustrationer til Shakespeares tragedier, her Købmanden i Venedig.

Kitter Krebs tager i hele bogen udgangspunkt i den engelske filosof Francis Bacon (1561-1625), der nærmest var samtidig med William Shakespeare (1564-1616). Dog kommer hun ikke ind på de mange konspirationsteorier, som begyndte omkring 1840-erne og kædede filosoffen og teatermanden sammen i en og samme person, kort sagt: filosoffen skulle have skrevet alle 37 skuespil.  Der står vi ikke i dag, for Shakespeares private person er mindre interessant end værkerne, som med Kitter Krebs’s læsning bliver klare og lette at gå til – hvis altså teaterinstruktørerne også har gjort deres arbejdet bedst muligt.

Eugène Delacroix: en af de utallige illustrationer til Shakespeares tragedier, her oliemaleri af scene i “Hamlet”.

For i de lykkelige tilfælde bliver en velspillet teaterforestilling en øjenåbner for helt basale menneskelige følelser og grundvilkår. Derfor er ikke mindst “Hamlet” så hyppigt opført, for der er så mange aspekter, som mennesket til enhver en tid kan relatere til: kærlighed, sociale forskelle, misundelse, magtbegær, depression, generationsspørgsmål etc. alt er i dramaet, så det er for læseren og teatergængeren blot at gå ombord i enten tekst eller forestilling. Med Kitter Krebs’s  nye som tidligere bøger er der en let og pædagogisk indgang.

Oplagt julegave til alle teaterinteresserede, unge som gamle – inklusive de professionelle  teaterfolk, som i disse år tilsyneladende ofte lader hånt om de klassiske værker og retter, rykker rundt for slet ikke at nævne, at der ofte slettes og skrives helt nye replikker på platdansk.

 

Kitter Krebs har tidligere udgivet hos forlaget Ravnerock:
Dramaturgi 2018
Komedier og dødssynder 2019
Lille håndbog for dramatiklærere 2020
Shakespeares Romancer 2021
Shakespeares komedier og dødssynderne 2021
Shakespeares Sonetter Elsker – Elsker ikke 2022

Shakespeares tragedier og renæssancefilosofi. kr.175,-

Alle bøger kan købes på nettet – enten via netboghandlere eller direkte fra forlaget – eller  bestilles hos alm. boghandlere.

( de tidligere bøger er lidt billigere)

www.ravnerock.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *