Menu Luk

Shakespeares komedier og dødssynderne – af Kitter Krebs. Ny bog.

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Shakespeares komedier og dødssynderne – af Kitter Krebs.

Ny, interessant Shakespeare-bog på dansk.

Der skal mod og dumdristighed til for at turde skrive om Shakespeare. Modet og fliden har dramaturgen Kitter Krebs, der endnu engang sender en lille og meget brugbar bog ud på forlaget Ravnerock.

Er man dramalærer, dansklærer, engelsklærer eller måske skuespiller, instruktør m.m. er Kitter Krebs’ små håndbøger ikke til at komme udenom, for de giver alle hurtige og fornuftige indgange til teatrets mysterier. Eller som nogen  måske ville sige på nudansk: Her er nogle gode redskaber at have med i teaterlaboratoriet.

Og når jeg siger, at bogen og de andre af Kitter Krebs´ bøger er nyttige, taler jeg af erfaring. Flere gange er jeg blevet kontaktet af skuespillere (faktisk altid kvindelige), som var midt i en indstudering, men ikke helt forstod, hvad instruktøren sagde eller mente. Den ene gang var det en tragedie af Shakespeare – den anden gang af P.O. Enquist. Men jeg skulle jo ikke forplumre instruktørens arbejde, men blot prøve at skabe klarhed. Her havde Krebs´ bøger været gode at have ved hånden.

Den nye bog ”Shakespeares komedier og dødssynderne” er lige at gå til.   Selv om det er muntre spil, er flere af dem svære at greje, og det er måske også grunden til, at en række af komedierne kun sjældent spilles i Danmark.

Med i bogen er korte resumeer, som dog også findes i adskillige engelske Shakespeare-guide-bøger, men nyttige er de som udgangspunkt. For selv om man kan lide Shakespeare, er nogle af handlinger så irriterende og komplekse, at det halve kunne være nok.

Med udgangspunkt i de 7 dødssynder bliver læsningen og oplevelsen af komedierne anderledes tilgængelig og faktisk sjovere.

Hovmod, griskhed, vellyst, vrede, frås, misundelse og dovenskab. Det er de danske betegnelser for dødssynderne, som mennesket helst skal køre udenom. Mon ikke vi alle på et eller flere tidspunkter har kastet os ud i dem. Tænk blot på vrede og dovenskab! Hvem tør sige sig fri?

Kitter Krebs opregner hurtigt nogle af de tænkere, som har taget dødssynderne til sig, og hun  giver Thomas Aquinas æren for den måde, vi i dag opfatter dødssynderne på – og måske tillige deres positive modsætninger.

Når komedierne læses og forstås ud fra dødssynderne, rummer “Helligtrekongersaften” begrebet hovmod, mens “Købmanden i Venedig” dækker griskhed, og “De lystige koner i Windsor” med Falstaff som hovedperson naturligvis relaterer til frås. Flere af de andre komedier tror jeg aldrig at have oplevet i Danmark, men de er med i bogen, og så kan man jo prøve at hitte ud af handling og se, om det nu også passer med dødssynderne.”

Underholdende læsning.

108 sider. 150 kr.

Udgivet på forlaget Ravnerock. www.ravnerock.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *