Anbefaling af Ulla Strømberg.
Det lyder kompliceret, men det er faktisk en interessant og begavet forestilling, som åbner årets Shakespearefestival på Kronborg.
Et teater fra Moskva har i samarbejde med den engelske instruktør Declan Donnellan skabt forestillingen over et af de mindre kendte shakespare-stykker: ”Measure for Measure” på dansk: ”Lige for Lige”.
Komedien, for sådan betegnede forfatteren selv sin moralprædike, er sjældent spillet på vore breddegrader, og det er såmænd forståeligt nok. Der er ikke så mange underfundigheder, men nok at tænke over. Og i denne produktion, som formmæssigt er moderne verfremdung, kunne forlægget såmænd ligeså godt have været Brechts ”Det gode menneske fra Sezuan” eller Pirandellos ”6 personer søger en forfatter”, der blev vist.
Nogle store røde kasser er scenografien – ellers blot et sort scenegulv og de mange personer i moderne symbolske dragter: soldater, embedsmænd, prostituerede, et par fanger, munke og nonner.
”Measure for measure” er et idé-drama og handler om ret og retfærdighed, moral og utugt. Er det en synd at begå utugt eller helliger målet midlet? Forestillingen er annonceret som en moderne replik til vor nutid, men kunne i den forstand godt være mere hårdtslående. Men det er måske for farligt i en tid, hvor gamle koldskrigsskeletter, og mere end det, rasler i alle skabe.
Derfor bliver denne forestilling, som bevidst ikke individualiserer, men løfter figurer og handling op på et mere abstrakt plan, interessant uden at røre ved de mere sentimentale følelser i én. Og man skal fundere noget for at se paralleller til den moderne tid i både Danmark, UK eller Rusland.
Men seværdigt er det, og kulisserne kan ikke være smukkere der i Kronborgs slotsgård, hvor vind og regn står på spring.
Premiereaftenen forløb med et par afbrydelser på grund af regn, og slutningen fik vi ikke, for da silede det ned i stride strømme. Ærgerligt, men trods det dårlige vejr en god aften på Kronborg. Festivalen fortsætter. Russerne er der til d. 7. og så kommer andre til – både et par engelske kompagnier med Shakespeares Globe med komedien, der er rigtig munter: ”The Two Gentlemen of Verona” – og et par parafraser over Hamlet – bl.a. som opera.
Se mere på www.hamletscenen.dk