Robinson Crusoe – strandet på en ikke-øde ø i 3D
∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Tom Harpøth
Robinson Crusoe strander på en øde ø. Sådan husker vi historien om ham og hans kamp for at overleve og hans forsøg på at blive reddet tilbage til civilisationen igen. Undervejs oplever vi en konfrontation mellem den kultiverede verden, som Crusoe repræsenterer, og den såkaldt primitive verden, som hans slave, Fredag, står for. Man tænker tit på Ghandis svar til den nysgerrige reporters spørgsmål: ”What do you think of western civilisation, Mr. Ghandi?” ”I think that would be a very good idea!”.
Men i denne animationsfilm er den øde ø ikke øde. Den er befolket af en række sympatiske dyr som i grove træk lever det fede liv med rigelig føde og dejligt vejr, indtil Crusoe i en voldsom storm strander på dyrenes ø. Så begynder problemerne. Papegøjen Tirsdag får ved Crusoes ankomst bekræftet sin tro på en anden verden derude, usynlig fra deres ikke-øde ø. Papegøjens udlængsel bliver et hovedtema i filmen.
Foto: ©SF-Film
Men inden der kommer en løsning på dilemmaet, om man skal blive på øen eller forsøge at komme videre væk, ødelægges idyllen af to forfærdelige katte, som oprindelig er ’ansat’ til at holde musebestanden på det store skib nede, men som nu er strandet sammen med Crusoe.
Foto: ©SF-Film
Og herfra går det i huj og hast med at finde ud af, hvem der er ven, og hvem der er fjende. Hvem der skal regere, og hvem der er gode og solidariske kammerater. Det bliver en kamp mellem det gode og det onde, og vi finder ud af at ord som venskab og sammenhold er vigtige (også) i dyrenes verden, hvor der tilsyneladende er rigeligt med materielle goder (= mad til alle).
Foto: ©SF-Film
Det er en yderst flot animationsfilm i 3D. Teknikken er formidabel, billederne slynges lige ud i hovedet på tilskueren, man dukker sig uvilkårligt i stolen under hæsblæsende jagter og slåskampe. Slagene bølger frem og tilbage. De to grupperinger får skiftevis overtaget, og kampene raser uafbrudt. Det smukt opbyggede minisamfund spoleres, og alt kastes i grus. Men 91 minutters næsten uafbrudt slåskamp bliver for meget af det gode. Det filmtekniske er fantastisk, men fortællingen forsvinder i denne teknik og taber flyvehøjde. Og udover titlen og hovedpersonens navn er der ingen referencer til det oprindelige litterære forlæg. Det er synd.
Instruktion/Animation: Vincent Kesteloot
Censur: tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Premiere: 2.6.2016
Varighed: 91 minutter