Menu Luk

Pan

∗∗∗

Overlæsset med action og special effects.

Når man hører om Peter Pan kommer man uvægerligt til at tænke på Walt Disneys charmerende og poetiske tegnefilm Peter Pan (1953). Den bygger på den skotske forfatter J. M. Barrie’s(1880-1937) bog af samme navn om den drillesyge, nysgerrige og frygtløse dreng, der bor på Ønskeøen, kan flyve og nægter at blive voksen.

Siden er det blevet til flere film, teaterstykker, musicals om figuren.

Sidste skud på stammen er storfilmen Pan i 3 D, som tidsmæssigt foregår under Anden Verdenskrig.

Filmen starter flot ud. Vi ser en mor en mørk aften aflevere sin nyfødte søn Peter på trappen til et børnehjem i London. Drengen har en panfløjte om halsen og et brev i kurven, hvor der står: Du er noget særligt, mere end du kan forestille dig. Jeg lover, at du vil se mig igen i denne verden eller en anden. Eventyret er i gang.

PANFoto:Warner Bros og SF Film

12 år senere senere møder vi igen Peter(Levi Miller). Han bor stadig på børnehjemmet. Et gennemt ubehageligt sted, af Dickenske dimensioner. Nonnen, der leder børnehjemmet er i ledtog med den frygtede pirat Sortskæg(Hugh Jackman), der bortfører børn fra børnehjemmet om natten og fører dem med et flyvende piratskib til Ønskeøen, som er befolket med pirater, krigere og feer. Her bliver børnene som slaver tvunget til at arbejde med at udvinde magiske krystaller i miner dybt under jorden. Makker de ikke ret, er straffen at gå planken ud. Peter er ikke sådan at underkue, så det bliver snart hans tur. Der er bare det ved det, at da Sortskæg skubber Peter ud, viser det sig, at han kan flyve, hvilket kommer lige så meget bag på ham som på Sortskæg. Ifølge en legende vil en dreng, der kan flyve en dag besejre Sortskæg og blive hersker over Ønskeøen. En voldsom kamp om mellem Peter og Sortskæg tager sin begyndelsen.

PAN

Foto:Warner Bros og SF Film

Den første halve time af filmen tænker man: Den får på alle tangenterne. En god historie, højt tempo, visuelt flot i 3D og masser af flotte speciel effects. Kampen mellem det gode og det onde fænger. Men så kammer det over. Man mister langsomt interessen for selve handlingen, der drukner i et bombardement af action og computergenereret teknik. Det er som om det magiske ved selve historien går tabt. Det bliver alt for meget, og det er ikke morsomt nok. Der er nemlig ingen, der har det sjovt her på Ønskeøen. Heller ikke vores helt Peter. Det er en stor opgave at uskadeliggøre Sortskæg, når hans bomber og mange piratskibe flyver om ørerne på Peter. Der er snarere tale om en gyser end et eventyr.

PAN

Foto:Warner Bros og SF Film

Den 12 årige Levi Miller er et naturtalent som Pan. Det er interessant med børneskuespillere. Der er bare nogle af dem, der virker som om, de ikke har lavet andet siden de blev født. Totalt uimponerede, overbevisende og naturlige. Miller er en af dem. Ham kommer vi sikkert til at se mere til.

Manden bag filmen er den britiske intruktør Joe Wright som stod bag Stolthed og Fordom(2005) og Anna Karenina(2012), som vandt en Oscar i 2013. Han siger om filmen: Det er en…anarkistisk film. Den er ikke som amerikanske film. Den er mere åben. Jeg forestillede mig, at filmen blev skabt I Peters fantasi”.

Der er i hvert tilfælde tale om en meget voldsom fantasi, hvor der mangler både tryllestøv og magi.

De 150 mio dollar det har kostet at lave denne film, skal nok blive tjent hjem. Teknisk set er filmen på højt niveau. Men en god film. Det er den altså ikke.

Trailer:Warner Bros og SF Film

Instruktør: Joe Wright

Premiere: 8. oktober 2015