Menu Luk

My Octipus Teacher

Omtale af Eva Zierau.

Fascinerende dokumentar på Netflix.

En blæksprutte er som et rumvæsen, men det sære er, at når man kommer tæt på, indser man, at vi er ens på mange måder. Sagt af den sydafrikanske filmdokumentarist og fridykker Craig Foster, der har brugt omkring et år af sit liv på at studere en vild hunblæksprutte i havet ud for Sydafrikas kyst.

I filmen følger vi hans daglige ture under vandet. Uden dykkerdragt og iltflaske ser vi ham i slowmotion svømme rundt i tangskoven under vandet. Han kan være under vandoverfladen i max. seks minutter ad gange. Så må han op for at få luft. Minutterne føles som en evighed. På lydsporet hører vi hans stemme kommentere, hvad han ser under vandet: Hvaler, sæler, hajer, fisk m.v. i farvestrålende farver, samt en eventyrlig tangskov med planter i alle afskygninger. Og så lige denne hunblæksprutte, som Foster får et helt særligt forhold til.

Foto: Netflix/Tom Foster

Han giver hende ikke noget navn, men fortæller os, at hun er en såkaldt Octopus Vulgaris. Et bløddyr med otte arme med et væld af sugekopper. To tredjedel af blækspruttens kognition befinder sig udenfor hjernen i dens lange arme. Den har iflg. Foster en intelligens som en hund eller en kat. En blæksprutte kan skifte farve og form på få sekunder, alt efter om den bliver jaget af rovdyr som f.eks. en haj og må gemme sig, eller selv er på jagt efter føde bl.a. krabber og muslinger.

Hvad Foster lærer af at studere en enkelt blæksprutte på daglig basis i løbet af 324 dage, skal ikke afsløres. Han får et lidt særegent forhold til dyret, som accepterer hans daglige tilstedeværelse i dets område. Jeg blev forelsket i hende, men også i den vildskab hun repræsenterede, siger han et sted i filmen.

Foto: Netflix/Tom Foster

I starten af filmen tænkte jeg: Det er ligegodt lidt nørdet at sidde i halvanden time og se en film om forholdet mellem en mand og en blæksprutte. Men efterhånden som filmen skred frem, blev jeg grebet. Ikke kun pga. filmens dybt fascinerende og smukke billeder under vandoverfladen. Men fordi at Fosters og blækspruttens forhold nærmest virker intimt. Der er en scene, hvor blæksprutten sætter sig på Fosters bare mave, og begge ser ud til at nyde det. Og et andet sted i filmen giver Foster udtryk for, at deres respektive liv spejler sig i hinanden.

Filmen har i forbindelse med den lange COVID-19 lockdown været et stort hit på Netflix. Den har modtaget flere filmpriser og er i år nomineret til en Oscar i kategorien Best Documentary Feature.

Foto:Netflix/TomFoster                                                                                                                                                                                                                                                                          Craig Foster er ud over at være en sydafrikansk dokumentarist, naturforsker også grundlægger af Sea Change Project. En sammenslutning af videnskabsfolk, historiefortællere, journalister og filmmagere, som er dedikeret til at bevidstgøre folk om skønheden og vigtigheden af at bevare Sydafrikas tangskove.                                                                                                                    Se filmen. Den er værd at bruge halvanden time på.

Instruktører: Pippa Ehrlich og James Reed

Trailer: Netflix

Premiere: 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *