Menu Luk

Mød mig på Cassiopeia hos Stevns Sommerspil på Gjorslev Gods.

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Mød mig på Cassiopeia hos Stevns Sommerspil på Gjorslev Gods.

Smuk og charmerende aften på Stevns hos det nye Stevns Sommerspil på Gjorslev Gods.

Gl. plakat til “Kai Normann og Krigen” – 2021. Gjorslev Gods.

Baggrundsdekorationen er fantastisk:  Gjorslev Slot fra 1400-tallet. Den forudbestilte kolde anretning i staldbygningen er frisk og velsmagende og rustikt serveret. Oveni det vigtigste: musikalsk og romantisk underholdning med Stevns Sommerspils første forestilling ”Mød mig på Cassiopeia”.  Og det er ikke spor mærkeligt, at det netop er Kai Normann Andersens gamle film fra 1951, som spilles i år.

Mød mig på Cassiopeia. Stevns Sommerspil, 2023. Nicolaj Cornelius som hovedpersonen John Berger. Foto: Jan Christensen.

Under Anden Verdenskrig opholdt Kai Normann Andersen sig på Gjorslev. Efter krigen, hvor han havde knyttet bånd til familien Tesdorf, kom han tit til Stevns om sommeren.

Dette nye teaterinitiativ er godt støttet af lokalområdet og har en skønsom blanding af professionelle kræfter og adskillige håndfulde frivillige bag sig.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023 Nicolaj Cornelius, Sandra Elsfort og 2 dansere. Tegning af Claus Seidel.

En række af sangene i ”Mød mig på Cassiopeia” er nogle af den flittige komponist Kai Normann Andersens mest kendte og elskede sange: ”Musens sang”, ”Gå ud og gå en tur” og ”Den allersidste dans”. Det er musikalske fuldtræffere, der stadig mere end 70 år efter de kom frem, huskes og kan nynnes, om det så er i erindring om Bodil Kjer, Ellen Gottschalch eller måske blot Kim Larsen, der tog Poul Reichhardts godnatvise med i sit repertoire.

Allerede for to år siden var der Kai Normann Andersen-underholdning med Nicolaj Cornelius i slottets Riddersal. Nu er det fulde skridt taget: Stevns Sommerspil er dannet. En hel forestilling er skabt over den gamle film og Adam Prices senere teaterbearbejdelse.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023. Sandra Elsfort og Nicolaj Cornelius. Foto: Jan Christensen.

Med godsets velvilje og Nicolaj Cornelius’ utrættelighed med etableringen af Stevns Sommerspil er det hele blevet en ganske charmerende meget æstetisk oplevelse på alle måder. Omgivelserne er ubetalelige, scenen er bygget op inde i slotsgården, hvor scenografien ved Allan Frausing  klogeligt er en neddæmpet, lys enhedsscene, der kan illudere lidt af hvert – inklusive den fjerne, himmelske verden på Cassiopeia. Også kostumerne fungerer fint i en stilfærdig 1950er stil.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023. Marie Louise Hansen og Nicolaj Cornelius. Foto: Jan Christensen.

Musikken er på bånd, men instruktøren Annalouise Gomard har formået at få musik, sang og dans til at smelte fint sammen – om det så skal være med et klimtende klaver eller et stort flygel.

Det hele handler om musik med hovedpersonen, komponisten John Berger, spillet af Nicolaj Cornelius, der er gået i stå og ikke kan finde de sidste melodier til sin forestilling med premiere tre dage senere.

Udenom er der et højrøstet persongalleri med ekskone, hendes nye ven, flyverkaptajnen, teaterdirektøren, en emsig, moden damen og så Polyhymnia, musikkens muse. Hun er en ung kvinde, der stiger ned fra himlen for at hjælpe den arme komponist og måske også har drømmen om at blive forelsket.

”Mød mig på Cassiopeia” handler også om kærlighed på den søde efterkrigsmanér – og skuespillerne lever fint op til den naive og urealistiske troskyldighed, som præger hele historien af Børge Müller og Flemming Lynge og ikke mindst epokens underholdningsindustri.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. Nicolaj Cornelius, Thor Vestergaard og Marie Louise Hansen. Tegning af Claus Seidel.

Marie Louise Hansen er meget velsyngende som musen Polyhymnia med en både naiv og kontant attitude. Også når hendes fader, Zeus, vil sætte hende på plads, ganske sjovt spillet af Bjarne Antonisen. Sune Svanekier, som bl.a. er kendt som manden bag teksten til flere musicals, fra ”Atlantis” til ”Margrethe”, er en vred og buldrende teaterdirektør. Også et par andre hæver nok stemmen lidt for meget, som historien udvikler sig. Det er slet ikke nødvendigt, for slotsgården er et smukt, lukket rum, der i sig selv forstærker enhver stemning. Der er masser af sødme og kraft hos Susanne Breuning, som er en gammel musicalstjerne fra bl.a. Aarhus Teaters velmagtsdage.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023. Sune Svanekier, Susanne Breuning og Bjarne Antonisen. Tegning af Claus Seidel.

Sandra Elsfort, Emma Sofie Eckhoff og Thor Vestergaard er også professionelle kræfter, der på bedste vis spiller sammen med de mange yngre og ældre aktører, som har været aktive i forskellige musikalske amatørsammenhænge igennem flere år.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023. Indgangen med det gamle gods i baggrunden. Foto: US.

Et lokalt sommerspil er en ganske speciel genre, der ved blandingen af professionelle kræfter og lokal entusiasme faktisk ikke lader sig bedømme på normal vis med stjerner etc. For det er ikke kun talent og ”kunst”, der driver værket og skaber succesen hos publikum.  Også   glæden ved fællesskabet og ønsket om at gøre noget for det lokale miljø er vigtige komponenter.

Hvis dette engagement skulle anmeldes under ét, er Stevns Sommerspil noget af det mest overbevisende og professionelle i gennemførelsen, som jeg har oplevet – og det skyldes  ikke mindst lokalitet, fortæring, opsætning, katalog, teknik etc. 6 stjerner ville næsten ikke være nok. Samtidigt skaber entusiasmen mindelser om 1970erne og 1980ernes store egns- og lokalspil – ofte skabt af datidens gruppeteatre i samarbejde med lokale.

Stevns Sommerspil, MØD MIG PÅ CASSIOPEIA. 2023. I stalden før forestillingen. Foto: US.

Men når projektet i år er noget så komplekst som ”Mød mig på Cassiopeia” – rammer helheden 4 stjerner.

Varm anbefaling – Forestillingen er turen værd til Stevns og Gjorslev. Husk at bestille mad, som kommer fra restauranten  Mad og Ro, der ellers holder til ved Stevns Fyr.

FAKTA OM MØD MIG PÅ CASSIOPEIA
Premiere: Den 27. juli 2023
Spilleperiode: Den 27. juli – 5. august 2023
Iscenesættelse: Annalouise Gomard
Scenografi & kostumer: Sebastian Just
Koreografi: Fie Alberte Lauritsen
Musikindspilning: Christian Dahlberg
Sangcoaching: Johnny Jørgensen

Medvirkende: Nicolaj Cornelius, Marie Louise Hansen, Bjarne Antonisen, Sandra Elsfort, Thor Vestergaard, Susanne Breuning, Sune Svanekier og mange flere.

www.stevnssommerspil.dk

 

2 Comments

  1. Kjeld kure

    Min kone og jeg var så heldige at deltage i Gjorslev teater middag med efterfølgende teater forestilling i går Onsdag den 2 august.
    Det var en fantastik oplevelse med god mad og festlig stemning.
    Forestillingen var helt fantastisk. Vi vil understrege at vi er utroligt imponerede over at forestillingen fortsatte trods at det begyndte at styre ned i 2 akt.
    Så stor stor tak og respekt til skuespillerne 😃❤️
    Kærligst Hanne og Kjeld Solrød.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *