Menu Luk

Mindeord om den store svenske forfatter og dramatiker P.O. Enquist.

Skrevet af Ulla Strømberg.

Mindeord om den store svenske forfatter og dramatiker P.O. Enquist.

P.O. Enquist er død i en alder af 85 år.

I perioden 1978-1993 var P.O. Enquist dansk gift og boede i København, siden tog han tilbage til Sverige og fortsatte sit skribentliv delt imellem journalistik, prosa og dramatiske tekster til teaterscenen. Hvor end han udfoldede sit talent var P.O. Enquist banebrydende.

Bogomslag til “Et andet liv” af P.O. Enquist, udkommet hos Gyldendal.

Da P.O. Enquist debuterede som dramatiker med ”Tribadernes Nat” i 1975 (på Dramaten i Stockholm) var han allerede en anerkendt og prisbelønnet forfatter, ”Tribadernes Nat” om August Strindbergs ulykkelige ægteskab med Siri von Essen var andet og mere end den dokumentariske genre, der var på mode i 1970erne. ”Tribadernes Nat” lagde op til en hidtil ukendt kønsdebat om den ”svage mand”. Stykket gik siden en sejrsgang over hele verden. En bedrift at transformere den svenske forfatter August Strindbergs ret ukendte selvbiografi: ”En dåres forsvarstale” om til et aktuelt debatstykke.

 

 

bogomslag til Fra Regnormenes Liv.

Ligeså raffineret var ”Fra Regnormenes Liv” skrevet direkte ind i den danske guldalder med vore mest urørlige koryfæer. Det fiktive møde imellem H.C. Andersen, Fru Heiberg og Johan Ludvig Heiberg afdækkede nogle grundlæggende mekanismer i den sociale arv. I en barndomserindring beskriver fru Heiberg, feteret skuespillerinde, men født på bunden af det københavnske samfund, hvordan hun som lille sad og legede på en trappesten. Hun samlede regnorme op og vaskede deres slimede kroppe, så de blev helt rene – men døde.  Fortiden kan og må ikke viskes ud og væk!  Ved urpremiere i København fik skuespilleren Jørgen Reenberg som H. C. Andersen  endnu en legendarisk succes.

H.C. Andersen i Fra regnormenes Liv – spillet genialt af Jørgen Reenberg på Det Kongelige Teater. Tegning af Claus Seidel, 1981.

Et tredje værk fik efterfølgende stor betydning for både teater og film i Norden.

”Livlægens Besøg” (1999) blev skrevet som roman for efterfølgende at blive transformeret om til både film, opera og skuespil. Det mest bemærkelsesværdige var egentlig, at vi kendte historien om den tyske læge Struensee, der kom til Danmark og hurtigt overtog styringen af både kong Chr., 7., dronningen  og siden hen hele landet.  Han endte på ”hjul og stejle” i en bestialsk henrettelse. Selv om alle i Danmark kendte historien, formåede P.O. Enquist at twiste historien og gøre det royale trekantsdrama fra 1770erne psykologisk fascinerende og ekstremt underholdende.

Livlægens Besøg. som skuespil på Betty Nansen teatret. Tegnet af Claus Seidel.

Hans parallelle, litterære forfatterskab er ikke mindre interessant bl.a. med beskrivelser og analyser af det moderne samfund herunder også med fremtidsprognoser, som har vist sig (desværre) at holde stik.

Som kulturperson var P.O. Enquist en elegant, veltalende og lidt uforudsigelig interviewoffer. For på trods af en i Danmark ualmindelig intellektualisme, formåede P.O. Enquist også at være folkelig i ordets bedste betydning. Og det var han også i den periode, hvor han som sportsskribent på Expressen bl.a. dækkede Olympiaden i München – som siden også blev til litteratur: “Katedralen i München”. Han evnede alle genrer. Det kom også til udtryk i den for ham sikkert meget nødvendige, selvbiografiske bog: ”Et andet liv” (2009), der i et poetisk sprog beskrev hans vej væk fra alkohollen og over mod et liv som ”clean”.

P.O. Enquist. Portræt fra Gyldendals forfatteralbum.

P.O. Enquists værker vil blive genlæst og genoplevet på teaterscenerne mange år frem.

1 Comments

  1. Søren Hellerup

    SMUKKE ord, og mange mange tanker til denne fantastiske kunstner. Hvor har han været en gave til os alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *