∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Eva Zierau.
Flot og gribende film om den tyske besættelse af Norge i 1940.
Kongens Valg er endnu en film i rækken af film om 2. Verdenskrig. Det emne synes at være uudtømmeligt. Inden for det sidste års tid har vi haft premiere på to nye danske film om 2. Verdenskrig, nemlig den oscarnominerede Under Sandet og Fuglene over Sundet. Stærke sager med noget på hjerte
Den norske instruktør Erik Poppe står bag Kongens Valg med danske Jesper Christensen i hovedrollen som Kong Haakon, der efter Danmarks kapitulation d. 9 april 1940, umiddelbart derefter stod i samme situation som sin bror Christian d. 10. af Danmark, da den tyske besættelsesmagt rykkede ind.
Foto: Camera Film
Til brug for dem, der ikke lige har norsk historie present, viser filmen under sine fortekster autentiske filmklip og billeder, fra den danske prins Carls ankomst til Oslo i 1905 med sin engelske hustru og deres toårige søn Olav. Carl, der skiftede navn til Kong Haakon VII, var blevet valgt af det norske folk til konge af Norge efter opløsningen af Unionen med Sverige samme år.
Derfra springer filmen frem til de skæbnesvangre dage omkring den 9. april 1940. I første scene ser vi Kong Håkon intetanende lege skjul med sine børnebørn i slottets have. Kong Håkon er en afholdt mand, ikke mindst af folket men også af sin familie. Idyllen bliver imidlertid brutalt brudt, da Olav, børnebørnenes far, fortæller Håkon at tyske krigsskibe befinder sig ud fra den norske kyst, samt at Danmark samme morgen har kapituleret til den tyske besættelsesmagt.
Foto: Camera Film
Filmen skildrer dramatisk og følelsesladet det dilemma, som kongen står i. Skal Norge som Danmark overgive sig straks til den nazistiske overmagt, eller skal Norge vise, at det norske folk ikke lader sig knægte og afslå at kapitulere.
Kongen og hans familie må flygte fra Oslo. Olavs hustru og børn til Sverige. Håkon og Olav bliver i Norge. Snart intensiveres bombeangrebene fra tyskerne. Den tyske diplomat Curt Bräuer får ordre til direkte at forhandle med kongen, hvilket sker i en afsidesliggende hytte i de norske fjelde.
Foto: Camera Film
Jesper Christensen giver et imponerende og flot portræt af Kong Håkon. En mand med en tårnhøj moral , som sætter egne interesser til side for at tjene sit folk. En stor del af filmen foregår om natten. Der er flere mørke scener, hvor det simpelt hen kan være svært at se, hvad der foregår på lærredet. Det er lidt ærgerligt. Kongen taler dansk gennem hele filmen og hans familie norsk. Det undrede mig lige godt, at en dansk født norsk konge, der kommer til Norge som 33 årig og har boet dér i 35 år, da tyskerne besætter landet, ikke taler et ord norsk. Men efter en søgning på google ,hvor man kan høre Kong Håkons taler til det norske folk dengang, må jeg konstatere, at det er helt korrekt.
Foto: Camera Film
Kongens Valg er primært et psykologisk intenst drama. En del af dramaet foregår mellem Håkon og Olav. Olav kan simpelt hen ikke forstå sin fars vaklen.
Der er mange lange og voldsomme krigsscener i filmen, hvilket egentlig er unødvendigt. Antydningens kunst kan som bekendt virke endnu stærkere.
Når det er sagt er Kongens Valg gribende. En rigtig god film som ud over at være nervepirrende og underholdende gør en klogere på et vigtigt stykke af vort broderfolks historie.
Instruktør: Erik Poppe
Trailer: Camera Film
Premiere: 2. februar 2017