Menu Luk

Jagttegn – en thriller af Niels Krause-Kjær.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Jagttegn – en thriller af Niels Krause-Kjær.

Kulturkupeen anmelder sjældent fiktion og slet ikke krimier, men der er undtagelser, og denne gang var jeg mere end glad for at læse og anmelde. For Niels Krause-Kjærs femte opus, med den lidt emsige journalist Ulrik Torp som omdrejningspunkt, er både underholdende og spændende til næstsidste side.

Bogen åbner med et selvmord eller mord, sådan da, men det interessante for mig ligger i afdækningen af det indspiste, danske politiske system.

Bogen er skrevet i lyset af en socialdemokratisk regering og et par kvindelige ministre, inklusive en statsminister, der engang var venner. Men som bekendt glemmes fortiden ofte, når magten tager overhånd, og forsvarsministeren ofres, uden at der kastes en redningskrans ud.

Det mest interessante ved bogen, der egentlig helst vil være en thriller, er det billede, der tegnes af Christiansborg og hele det politiske liv. Ikke mindst infiltrationen af pengemænd og organisationsfolk samt spindoktorer og PR bureauer er gruopvækkende læsning og nok tæt på sandheden.

Den tidligere socialdemokratiske forsvarsminister Stine Bramsen, som ikke var nogen stor succes, hverken internt eller eksternt, må have inspireret Krause-Kjær. Hun kunne også skimtes i Peter Lofts bog om magten i det politiske system (som tidligere er blevet anmeldt her: Et spørgsmål om magt – dokufiktion om Slotsholmen – af Peter Loft https://www.kulturkupeen.dk/32944-2/  .)

Det er ikke sjovt at være kvinde i en mandeverden og slet ikke at være minister på et område, hvor man ved mindre end ingenting.

Forsvarsministeren er et spor. Et andet aktuelt spor, som er interessant at følge hos Krause-Kjær, er den helt aktuelle oprustning af det danske forsvar, hvor det i skyggen af en urolig verden hen over hovedet på mange små danske skatteydere pludselig er fundet 200 milliarder kroner, som primært skal bruges på isenkram, fly og kampvogne, mens bygninger forfalder og soldater får mindre i løn end en runner på en andenrangsfilm (mine ord).

Krause-Kjær er en dreven journalist og forfatter og går snildt udenom Ukraine-krigen og rører slet ikke ved Israel/Hamas. For hvordan ender det hele?

Bogen  interesserer sig derimod for udenlandske firmaers brug af danske konsulentbureauer til at købe sig ind på spalteplads i danske aviser og først som sidst fraternisere med politikere, militærfolk og der kunne såmænd også have stået miljøfolk)  etc.

Med nogle elementer fra sin første, meget velsmurte bog, som siden blev til en ligeså velfungerende film ”Kongekabalen” – mixes overklassen med en ny klasse bestående af publicister, politikere og andet godtfolk, der takket være store lønninger kan mænge sig med gamle penge – dvs. godser, klapjagter og ferielejligheder i udlandet.

Midt i det hele står den næsten fallerede journalist Ulrik Torp, nu lektorvikar på Journalisthøjskolen. Han har heldigvis en sød kone, der ovenikøbet har fast arbejde og arvet over en million kroner, så de i en alder af halvtreds plus endelig igen får mulighed  for igen at erhverve en rimelig bolig.

Mens Torp kæmper med vægten på linje med andre journalister vågner det gamle detektivgen pludselig, da han får færten af en politisk skandalehistorie. Lidt i stil med amerikanske universitetsfolk lykkes det at mobilisere de unge studerendes interesse.  Ganske lig romanen og senere filmen ” Reversal of Fortune”  fra 1990 om den danske von Bülow, der blev tiltalt, men frikendt for at have taget sin rige kones liv. Helten var advokaten Alan Dershowitz og hans studenter.)

I jagttegn går det derud af, hvor dødsfaldene er mindre interessante i forhold til de hændelser, som fører til dem – om det er mord eller selvmord.

Torp reddes af både studenterne, der pludselig synes, han er interessant og også af en tidligere praktikant – samt først som sidst af den trofaste hustru. Nogen ny bolig blev det ikke til, konen har lugtet lunten, at Torp selv var ved at blive offer i de magtfuldes spil.

Mere skal ikke siges her. Krause-Kjær er underholdende og læseværdig. Gid han vil gå endnu tættere på magteliten næste gang og måske forklare, hvorfor der ikke er råd til at gøre noget for børn, ældre og syge mennesker i Danmark, mens der indkøbes militært isenkram, bygges motorvejsbroer og antallet af djøf’ere i centraladministrationen stiger og stiger.

Perfekt ferielæsning – velskrevet og tæt på sandheden, for  Krause-Kjær ved noget om de intriger og faldgruber, der findes inden for dansk politik. Venter derfor på næste bog, der forhåbentlig går endnu tættere på de danske politikere på Christiansborg, og gerne om miljøskandaler, vindmøllerne, og fra min egen verden den nye museumsreform, hvor selv de museumsfolk, der bliver frataget  6 millioner kroner i årligt tilskud går ud og hylder minister og forligspartnere.   Lad Krause-Kjær afsløre komplotdanmark: ”Something is rotten…. ”

Udkommet foråret 2024

Lindhardt og Ringhof.

www.lindhardtogringhof.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *