Menu Luk

Ildsjæl

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov og charmerende tegnefilm.

1920. Vi befinder os i Brooklyn N.Y. Her møder vi den 6 årige pige Georgia Noland, der bor sammen med sin far, brandmanden Joe Nolan. 10 år senere drømmer hun om selv at blive brandmand. Der er bare den hage ved det, at kvinder i NY ikke har lov til at arbejde med brandslukning, og det selv om, de er nok så kvalificerede. Snart bliver Georgia involveret i en mystisk sag, hvor flere Broadway-teatre brænder og brandmænd forsvinder. Det får hende til at forklæde sig med paryk og overskæg som den unge brandmand ”Joe”. Under dække af at være en dreng, prøver hun at blive medlem af korpset, der skal opklare sagen. Hun har bare et problem. Det er hendes far, der skal lede efterforskningen…

Foto:SF STUDIOS

Ildsjæl er en sjov, fantasifuld og anderledes tegnefilm med nogle charmerende figurer. Under rulleteksterne efter filmen får vi oplyst, at det først var i 1982 kvinder fik lov til at kunne blive ansat som brandmand i brandvæsnet i NY. For europæiske landes vedkommende f.eks. Norge var det 1987, Italien 1991, Grækenland 1996 og Island 2003. I Danmark udgjorde kvindelige brandmænd sidste år blot ca. 3%  af det samlede brandmandskorps. Så man må sige, at herhjemme hører kvinder i det fag stadig til sjældenhederne.

Historien er godt fortalt. Man kan ikke lade være med at lade sig rive med. Georgia er en rigtig heltinde, med gåpåmod og charme. Hun lader sig ikke slå ud, men kæmper indædt for sin sag: Kvinder kan være lige så professionelle som mænd i en branche som traditionelt er et mandefag.

Foto: SF STUDIOS

Grundlæggende er Ildsjæl hverken nyskabende eller original, men den er underholdende og har ud fra en feministisk synsvinkel et budskab. Kvinder kan sagtens bestride job i et typiske mandefag. Om de har lyst er så en anden historie.

Foto: SF STUDIOS

Bag filmen står bl.a. den franske filmskaber Laurent Zeitoun, som kan skrive instruktør, producer, manuskriptforfatter på sit visitkort. Han er kendt for store publikumssucceser som De Urørlige og Stalins Død. Oprindelig arbejdede han i finansverdenen i New York. Han indså på et tidspunkt, at han var på vej i den forkerte retning i sit liv. Han skiftede branche, fulgte sin passion for film og historier og fik i Frankrig succes med bl.a. De 10 bud. Laurent Zeitoun stod også bag manuskriptet til animationsfilmen Ballerina, som vi har anmeldt her på kulturkupeen.

Filmene fra Laurent Zeitouns hånd har indtjent mere end 650 millioner dollars. Hans seneste film er ”Aline” en biografi om sangeren Celine Dion.

Instruktør, manuskript og producer: Laurent Zeitoun

Varighed : 93 min

Trailer: SF STUDIOS

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *