Menu Luk

Idealisten

 ∗∗∗∗∗∗

Det danske svar på Watergate: Thulegate

Af TOM HARPØTH

Christina Rosendahl har lavet en spillefilm, der minder om en dokumentarfilm. Den er overbevisende i sin realistiske (u)ægthed, og det skyldes at filmen blander fiktion med dokumentariske indslag helt tilbage til 1968 på fortrinlig vis. Vi oplever verden set med regionalradiojournalisten Poul Brinks øjne (fremragende portrætteret af Peter Plaugborg), og det han ser, er sjældent det gode. En film der ryster sit publikum.

Idealisten 2komp

Poul Brink (Peter Plaugborg)
Foto: Christian Geisnæs

Filmen tager udgangspunkt i det amerikanske B-52 bombeflys forlis ved Thulebasen i 1968. Flyet var udrustet med fire brintbomber. De tre bliver uskadeliggjort, men én mangler efter styrtet. Både den danske og den amerikanske regering hævder at ulykken er under kontrol, samtidig med at der iværksættes et kæmpe oprydningsarbejde for at fjerne plutoniumforurenede vragdele,  sne og is fra området. Til arbejdet anvendes der danske arbejdere som tyve år efter ulykken begynder at få tydelige symptomer på mærkelige og dødelige hudsygdomme. Poul Brink begynder at undersøge sagen. Langsomt men sikkert involveres flere og flere autoriteter og regeringsmedlemmer i både USA og Danmark. Alle benægter en sammenhæng mellem dødsfaldene og den plutoniumsforurening, som ifølge autoriteterne aldrig har fundet sted. Danmarks officielle atomvåbenpolitik har jo aldrig tilladt fly med atomvåben at overflyve eller lande på dansk territorium, så derfor…

Foto: Laust Trier Mørk

Hvor langt skal en journalist gå for at finde sandheden? Som en chefredaktør siger det: ”Vi formidler nyheder. Vi skaber dem ikke”. Men Poul Brink vil opsøge sandheden for enhver pris, og da hans redaktionschef ikke vil betale for flyture til USA, må han selv punge ud. Poul Brink lader sig ikke standse, selvom han på visse tidspunkter føler sig truet både på sin levevej og på livet.

Idealisten 3

Carl Dinesen (Thomas Bo Larsen), Marius Schmidt (Søren Malling), Poul Brink (Peter Plaugborg)
Foto: Christian Geisnæs

IDEALISTEN bliver på denne måde en film om det gode liv. Skal man vælge det sikre liv eller det sande liv? Sandheden eller den pragmatiske løgn? Er det rimeligt at politikere handler i modstrid med egne løfter til befolkningen og den menige vælgers udtalte ønsker? Kan nationens sikkerhed begrunde udenrigspolitiske løgne? Som en person i filmen formulerer det: ”Når man én gang har fortalt en løgn, er man nødt til at holde fast i den”. Magten korrumperer, men det er ikke holdbart, når man møder en journalist af Poul Brinks kaliber.

Historien er spændende, og filmen er flot fortalt og intenst fotograferet. Billederne står klart på nethinden længe efter at man har forladt biografen. Filmen er ikke en dokumentarfilm, men takket være instruktøren, fotografen, klipperne og skuespillernes  præstationer får filmen en meget høj grad af troværdighed og relevans her 47 år efter forliset.

Instruktion: Christina Rosendahl

Premiere: 9. april 2015

Varighed: 114 minutter