∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Eva Zierau.
Intenst og gribende drama.
Vi har i sidste uge netop markeret 100 året for Første Verdenskrigs afslutning. En krig der har været et lidt overset kapitel i dansk i film, i modsætning til Anden Verdenskrig, som har været et yndet tema. Tænk bare på nyere film som Kongens Valg(2017) der foregår i Norge i dagene omkring 9. april 1940, Fuglene over Sundet(2016) om jødernes flugt til Sverige og Under Sandet(2015) om tyske krigsfanger, der efter krigens afslutning blev beordret til at rydde to millioner miner på den jyske vestkyst.
Efter nederlaget i 1864 blev det nuværende Sønderjylland en del af det tyske rige. Da 1. verdenskrig brød ud blev 30.000 dansksindede sønderjyder derfor tvunget i krig for Tyskland. Over 6000 af dem mistede livet.
I Krig og Kærlighed følger vi soldaten Esben(Sebastian Jessen) der efter 3 års rædsler i krigen deserterer for at blive genforenet med sin elskede Kirstine(Rosalinde Mynster) og deres nu fireårige søn Karl. Da Esben kommer hjem, er meget forandret. Kirstine har måtte lære at klare sig uden ham og har knyttet sig til den tyske officer Gerhard(Tom Wlaschiha), der er forelsket i hende og i Esbens fravær har påtaget sig faderrollen for Karl.
Filmen starter ellers fredfyldt. Vi befinder os på stranden og ser Kirstine, Esben og den lille Karl sidde på stranden og kigge ud over havet. Derfra klippes til Frankrig i 1917, hvor vi, i en meget voldsom scene, ser Esben og hans ven Jes(Morten Brovn) forsøge at flygte fra de allieredes tropper og bomber. For at redde sit liv dræber Esben en soldat i en tank, som derefter springer i luften. I nærbilleder af Esbens og Jes’ ansigter står angsten malet i øjnene på dem begge.
I næste scene befinder vi os på et fransk felthospital. Jes har mistet førligheden og bliver sendt hjem og Esben har skadet sin hånd. Det lykkes også Esben, om end ikke helt legitimt, at blive fritaget for tjeneste. Da Gerhard, efter Esbens hjemkomst, får nys om dette forsøger han, da han ser sit forhold til Kirstine truet, at få Esben sendt tilbage til fronten igen.
I Krig og Kærlighed er visuelt flot med storslåede scener fra krigen og fra Sønderjylland. Grundlæggende er der tale om et trekantsdrama mellem Esben, Kirstine og Gerhard. Filmens instruktør, Kasper Torsting, kalder sin film et episk brutalt kærlighedsdrama, og det er meget rammende. Han siger: Hvor langt er du villig til at gå for at redde dit liv, dit ægteskab og din ære. Hvor langt kan relationen mellem to, der elsker hinanden egentlig strækkes?
Filmen efterlader et stærkt indtryk af krigens meningsløshed. Den viser, hvordan magt korrumperer. Nogle af de tyske officerer i Sønderjylland er uhørt perfide, ondskabsfulde og primitive.
Hovedparten af filmen foregår på tysk, da det var det officielle sprog i Sønderjylland dengang. Det er lidt spøjst, at se en dansk film, der primært foregår i Danmark med danske skuespillere tale tysk.
Sebastian Jessen og Rosalinde Mynster som Esben og Kirstine yder begge flotte præstationer. Ikke mindst Jessen spiller på hele følelsesregistret. Vrede, had, afmagt og angst men også varme og kærlighed. Der er mere på spil for ham end for Kirstine.
Filmens slutning er overraskende. Det er altid positivt, når man ikke lige kan forudse, hvor historien bærer hen.
I Krig og Kærlighed er en flot, intens og gribende film. Gå ind og se den og bliv klogere på et vigtigt stykke Danmarkshistorie.
Instruktør: Kasper Torsting
Fotos og trailer: Fridthjof Film
Premiere: 15. november 2018