Menu Luk

Henning Larsens Skitser. Ny bog.

Kommenteret af Ulla Strømberg.

“Henning Larsens skitser” er udgivet af forlaget Strandberg Publishing med arkitekt og phd.  Merete Ahnfeldt-Mollerup som forfatter. Bogen er på ca. 150 sider.


Det er en mærkelig bog, for selv om den fremstår umiddelbart som en nydelig kunstbog, synes den slet ikke at være i Henning Larsens ånd. En gråbrun forside og en højrød farve samt brune mellemsider præger bogen, som i øvrigt har overraskende blankt papir. Bogen signalerer ikke lysets arkitekt.

Den store, danske arkitekt, Henning Larsen, (1925-2013) var som 27-årig færdiguddannet fra Akademiet i København. I hele sit professionelle liv havde Henning Larsen et meget nært forhold til lys. For ham var lys og åbenhed det altafgørende. Også hans private fremtrædelsesform var indbegrebet af lys: hans hørhabitter, hans stille, aldrig dominerende stemme etc. Nok var han ikke højtråbende, men når han talte, var det med vægt og meget interessant at lytte til. Også her blev kontraster fremhævet til fordel for lyset og det lyse ved tilværelsen.

Bogens forfatter skriver, at Henning Larsen ikke sagde så meget. Det er nu ikke rigtigt. Jeg har interviewet ham flere gange til DR. På Louisiana var jeg ordstyrer, hvor Henning Larsen på et par timer beskrev hele sit arkitektoniske virke. Siddende i mørke med store billeder projiceret  op på et kæmpe lærred  blev bygninger levede takket være hans intense, verbale beskrivelser. Og igen var udgangspunktet Lyset.

Et par store biografier af henholdsvis Niels-Ole Lund (1996) og Henrik Sten Møller (2002) er også bygget op over denne umiddelbare forståelse af lysets betydning. Begge bøger er tillige spækket med Henning Larsens håndtegnede skitser, der indgår som vigtige paralleller til de ofte ikonagtige fotografier af færdige bygningsværker (se min ”googlede” værkoversigt til sidst).

I en bog fra 1986 hos Anders Nyborg Privattryk: ”Ud af det blå”  ses  de smukkeste skitser trykt i samklang med affotograferinger af nogle af de mest berømmede bygningsværker.

Derfor synes denne bog, hvor forfatteren i den grad er karrig med oplysninger om Henning Larsen og hans bygningsværker, at være ganske skæv i sigtet. En mere teoretisk tilgang til begrebet skitse som dokument kunne have været interessant.Men nej. Så hvad er bogens ærinde? Om fem år er der ikke mange unge mennesker, som ved, hvem Henning Larsen var, men her hjælper bogen ikke, for der er slet ikke en samlet beskrivelse af hans virke eller realoplysninger. Der er heller ikke en tydelig beskrivelse af de byggerier, som skitserne er koblet til.  Teksterne er få og slet ikke informative.  Det hele synes lidt gammeldags minimalistisk – tænkt til en loge af arkitekter. Bogen er nok layoutmæssigt trendy i sin arkitekt-manér, men hverken læsevenlig eller informativ.

Og det er bare synd. For selv om et af de seneste værker fra Henning Larsens tegnestue, Operaen i København, stadig spøger hos mange mennesker, så er hans samlede virke og kunstneriske fornemmelse i den grad værd at huske. Derfor går det ikke at udgive en bog på 150 sider, som kun kan læses, hvis man tager andre hjælpekilder frem og gogler sig til almindelige oplysninger om bogens hovedpersons virke.

I øvrigt kan jeg ikke se henvisningen til skitsernes fysiske placering! Hvor findes de? I hvilket arkiv?  Man kan jo gætte på,  at det blot er KB, Det Kongelige Bibliotek, der har opslugt de fleste biblioteker, men skriv det dog.  Noter mangler også. Også forsidens illustration mangler vist ord. Og der er flere personer involveret i udgivelsen, så det burde jo være i orden.

Bogen er på ingen måde videnskabeligt anlagt, så hvorfor er den ikke skrevet på en mere informativ måde? Det må stå hen i det uvisse. Bogen kunne med lidt journalistisk flair havde været interessant og nyttig. Forlaget Strandberg Publishing er ellers specialist i kunst- og arkitekturbøger.

( Ps. Ingen stjerner – for tegningerne er jo blevet gidsler i en bog, der på ingen måde er fyldestgørende.)

Til orientering: (Citeret fra wikipedia).

Henning Larsen, arkitekt – (1925-2013)

Tegnestuer:

  • 1952 Grassold & Johnsson Architects in Milwaukee, Wisconsin
  • 1952-53 Arne Jacobsens Tegnestue
  • 1958 Jørn Utzons Tegnestue
  • 1956-59 samarbejde med Brüel, Bornebusch & Selchau
  • 1959 Etablerer sin egen tegnestue, Henning Larsens Tegnestue A/S, sidenhen Henning Larsen Architects

Pædagogisk virke:

Udvalgte værker:

(Citeret fra Wikipedea)

www.strandbergpublishing.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *