Menu Luk

Halfdans Hokus Pokus – genopsætning fra 2019 – børneteater på Det Kongelige Teater.

 

Kommenteret af Ulla Strømberg.

Halfdans Hokus Pokus – børneteater – genopsætning fra 2019 på Det Kongelige Teater.

Fire år eller 48 måneder har Det Kongelige Teater haft til at revidere og vitalisere denne børneforestilling, som blev spillet i vinterferien 2019.  Dengang anmeldte jeg forestillingen og påpegede nogle forskellige svage punkter.  Intet er blevet rettet, joh, måske er spillet rykket lidt frem mod publikum, men det er vist også alt i denne genopsætning ved Laus Høybye, som spillede med i første omgang.

Halfdans Hokus Pokus. Scenebillede. 2023. Foto: Camilla Winther.

Skuespilleren Rasmus Fruergaard er med på scenen igen sammen med musikeren Sune Skuldbøl Vraa Nielsenellers er det tre nye skuespillere, som er krøbet i de meget forskellige og farverige  kostumer. Det er helt fint, for de skaber og afleverer med overbevisning deres mærkværdige figurer, klippet ud af Halfdan Rasmussens fantasiverden.

Halfdans Hokus Pokus. Det Kongelige Teater. 2023. Tegning af Claus Seidel.

Christiane G. Koch, Kristine Yde Eriksen og ikke mindst Max-Emil Nissen kæmper på den store, blege scene, der først i 11. time, dvs. 40 minutter inde i ”showet” får et flot og sjovt tæppe som baggrund.  Indtil da skal de spille på en næsten nøgen og meget bred scene. Lidt halvhjertet forsøger skuespillerne at få kontakt til publikum, som er mere end villige til at spille op og spille med. Men børn og deres ledsagere er om ikke kritiske, så kan de, uanset alder intuitivt fornemme, hvad der fungerer som børneteater.  Og er scenens udtryk svagt, bliver der uro, og slikposer hives frem.

Halfdans Hokus Pokus. 2023. Foto: Camilla Winther.

Hvorfor er forestillingen ikke blevet justeret og dermed mere fokuseret?

Hvorfor har scenografen Julian Toldam Juhlin  ikke fortættet og koncentreret spillepladsen? Jeg sad på en alm. plads på gulvet og kikkede direkte ind i nogle projektører, som vist bare stod til opbevaring ude i sidekulissen.

Halfdans Hokus Pokus. 2023. Foto: Camilla Winther.

I en børneforestilling er det visuelle vigtigt, men det er ikke nok med nogle søde kostumer, som egentlig slet ikke harmonerer med hinanden. I en forestilling bygget op over tekster af Halfdan Rasmussen er ordene også vigtige.

Igen må jeg efterlyse nogle af de kendte og klassiske passager fra Halfdan Rasmussens elskelige digterhånd.

Hvorfor har man ikke nu med ekstra fire år fået en sammenhængende historie i stedet for de fragmentariske figurer,  som kommer og siden forsvinder?

Halfdans Hokus Pokus. Det Kongelige Teater. Christiane G. Koch. 2023. Tegning af Claus Seidel.

Forestillingen, som den fremtræder nu i 2023 en tirsdag eftermiddag i vinterferien, kan bedst karakteriseres som sølle. For stor scene, for mager en scenografi, for kedelig lyssætning, for stilfærdig en lydside og for usammenhængende dramaturgi. De fire skuespillere er faktisk blevet gidsler.

Halfdans Hokus Pokus. Det Kongelige Teater. Rasmus Fruergaard. 2023. Tegning af Claus Seidel.

Som til alle Det Kongelige Teaters forestillinger er der, på trods af et samlet statstilskud på 550 millioner kroner årligt, nogle private sponsorer. Her er det Spar Nord Fonden, der har støttet. Alligevel koster billetterne for de 52 minutter, som skuespillerne står på scenen: 285,- for voksne, for børn op til 12 år: 150,- og for unge op til 25 år 177.- kr ( inc. gebyr.) Det er ikke småpenge, hvis en hel familie drager af sted.

Men Det Kongelige Teater har en kæmpe stab af medarbejdere, hvis navne er registreret i programmet.

Det er lidt som en boomerang, hvorfor er forstillingen så ikke bedre? Tænk også på, at Danmark i årtier har været førende med børneteater – små teatergrupper sled fra morgen til aften og kørte land og rige rundt for at spille teater for børn!

Der er vist brug for en fornyet diskussion om de forpligtelser, som politikerne har pålagt nationalscenen. Skal Det Kongelige Teater spille børneteater? Skal det Kongelige Teater spille musicals? Skal Det Kongelige teater have alskens aktiviteter, som fjerner fokus fra de “rigtige” forestillinger?

Jeg skylder at sige at instruktøren bag forestillingen i 2019, Anders Lundorph, desværre ikke lever mere.

Halfdans Hokus Pokus. Børneteater på Det Kongelige Teater.

 

Medvirkende:

Kristine Yde Eriksen/ Ballerina, stærk mand, snegl, sovetryne

Christiane G. Koch/ Tyggegummikonge, ben, havfrue, sovetryne

Rasmus Fruergaard/ Æggepige, garder, sovetryne

Max-Emil Nissen/ Bolsjedyr, akvariefisker, sovetryne

Sune Skuldbøl Vraa Nielsen/ Musiker

 

 

Tekster: Halfdan Rasmussen

Iscenesættelse: Anders Lundorph

Genopsætningsinstruktør: Laus Høybye

Scenografi og kostumer: Julian Toldam Juhlin

Komponist: Sune Skuldbøl Vraa Nielsen

Koreografi: Rebekka Lund

Lysdesign: Clement Irbil

Lyddesign: Jonas Vest

www.kglteater.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *