Menu Luk

Ela – ny roman af Pauline Rehné.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Ela – ny roman af Pauline Rehné

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Som i en kriminalroman afdækkes den smukke. polske kvinde Elas liv og skæbne i en fortsat stigende kurve, der selvfølgelg kulminerer. Romanen er overraskende velskrevet og spændende fra først til sidst, men også tragisk.

Den svære nr. to plejer man at sige, men for skuespilleren, og nu også forfatteren Pauline Rehné, er der ingen problemer. Tværtimod synes romanen ”Ela” at være så sprængfuld af fortælleglæde og handlingsmæssigt overskud, at vi som læsere sagtens kan forvente nogle efterfølgere. Men ikke med de samme personer. For det er som om, Pauline Rehné (født i 1954)  har oparbejdet et helt lager af ufortalte historier, som der kan øses af.

Den nye fortælling spænder over ca. 30 år og flere lande, primært Danmark, Polen og langt borte, oppe i nærheden af Himalaya. Det er eksotisk og nært på en og samme tid.

Hovedpersonen er en smuk, polsk kvinde med danske rødder. Ea – er kaldenavnet blandt familien, men ellers Elzebieta. Hun er født i 1960 og det er hendes historie, som formidles af bogens jeg-peson, den danske journalist, Liva Fjord.  Meget pædagogisk er hele persongalleriet  opmarcheret på side 7, før romanen går i gang. Det er til stor hjælp, for hen ad vejen kommer nye hoveder til. Forfatterens baggrund som skuespiller fornægter sig ikke. I øvrigt er replikskiftene også meget melodiøse.

Optakten er virtuost opbygget. En vild forelskelse imellem den polske kvinde – 29 år gammel – og en dansk musiker, der tilfældigt havner i en turistgruppe på det gamle slot i Krakow, hvor kvinden er guide. Fra første sekund er han bjergtaget, og heldigvis gengældes følelserne de næste dage. Siden går det faktisk kun en vej, og overskriften kunne hentes hos Strindberg: Det er synd for menneskene.

De mange forskellige stemningsbeskrivelser er dragende, dog topper romanen nok allerede i begyndelsen med beskrivelsen af den øjeblikkelige og gensidige betagelse imellem de to unge mennesker.

Nogen morale er svær at uddrive af ”Ela”. Mennesker er forskellige og forvalter deres talenter uden langtidsplanlægning. Nogle bærer rundt på et faderkompleks, mens døden  hele tiden lurer som en afgørende medspiller eller modspiller.

Sådan var det også i den ganske specielle debutroman, ”En verden af fjolser”, der udover fortællingen om en lille dreng med særlige evner også indeholdt en interessant kritik af vort nuværende sundhedssystem over for psykisk syge.

I ”Ela” er samfundskritikken bortelimineret. Derimod er meget vidt forskellige temperamenter sat op over for hinanden, hvor de to hovedpersoner, de unge forelskede, var en dårlig match, for at tale pragmatisk.

Bogen har et drive a la en kriminalroman, men det er blot en kvindeskæbne, som bogens jegperson og journalist gerne vil forstå og indkredse.

Pauline Rehné evner at holde læseren fanget, også uden den vilde afsløring til allersidst, som er kriminalromanens dna.

Fin sommerlæsning – varm anbefaling, hvis man ikke søger den store langvarige romantik, men snarere livets barske vilkår for kuldsejlede skæbner.

Nydelig forside og tryk  – forlaget Forfatterskabet.dk

udkommet foråret 2024

www.forfatterskabet.dk

henv. til En verden af fjolser:

En Verden af fjolser, en bog – også om dansk psykiatri,  af Pauline Rehné.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *