Af: Eva Zierau
Melbourne 1.
En tur Down Under burde være en hver vinter depressiv, frysende og julestresset dansker forundt. På denne tid af året blomstrer træerne og dyreungerne kommer til verden. Foråret er på sit højeste. Her er fra 6 gr. om natten til 37 gr. om dagen masser af sol, kænguruer samt usædvanlige venlige og imødekommende mennesker. Indrømmet varmen kan blive for meget, men det er ingenting at regne mod slud og regn i Danmark. Vi har familie nord for Melbourne. Det var 15 år siden, vi besøgte dem sidst, så det var på tide med en visit.
Australien er et enormt land. Ja man fatter dårligt, hvor stort det er før man har fløjet over kontinentet fra Darwin til Melbourne og har set det røde totalt øde ørkenlandskab strække sig over 4 timers flyvning, eller når man kører ud af byerne, og pludselig forsvinder al beboelse, og man befinder sig alene på landevejen, midt i en storslået uberørt natur, der strækker sig så langt øjet rækker.
Melbourne er en storby, hvor der bor 4,5 mio. mennesker. Med sin multietnicitet (f.eks.største græsktalende befolkning udenfor Europa) ligner den på mange måde London. Det er en imponerende by, der ligger ud til vandet, med masser af liv, cafeer, restauranter og indkøbsmuligheder til enhver pengepung. Byen har et rigt kulturliv, smukke parker og en flot skyline. I centrum kører veteransporvogne rundt i byens kerne. Man kan køre med enten hele vejen rundt eller hoppe af og på efter behag.
Er man til kulninariske oplevelser er byens kulturelle og historiske stolthed Queen Victoria Maket et must.
Det er det største food market på den sydlige halvkugle. Det bugner af madvarer fra hele verden, og man ærgrer sig blot over, at man bor på hotel og ikke i en lejlighed, så man kunne kaste sig over at tilberede nogle af alle disse delikatesser.
Bare det at gå rundt og se på herlighederne og evt. tage sig en kop kaffe med hjemmebagt æblepie til er en stor oplevelse. Og når vi nu er ved kaffen. Australien er berømt for at servere god kaffe, og det passer. Vi var afsted i 5 uger og fik super kaffe på alle de kaffebarer vi besøgte, selv i den mindste flække ude i ødemarken.
Immigrations museet på Flinders Street er et must, hvis man er interesseret i baggrunden for det australske samfund. I museet ligger hele Australiens historie. Museet viser de virkelige immigranters historie gennem tiderne på en levende og gribende måde ved hjælp af gamle og nye stillbilleder og filmoptagelser.
Vi hører historierne om, hvordan det er at forlade sin familie og sit hjemland, pakke sit liv ned i en kuffert og rejse mod det ukendte. Hvad ligger bag ønsket om at immigrere til et fremmed land langt fra Europa, hvor de fleste immigranter i begyndelsen kom fra?
Vi er vidne til immigrations procedurer før i tiden og i dag og ser interview med folk, der søger statsborgerskab . Mere end 9 mio. er emmigreret til Australien siden 1788. Utallige andre har forsøgt, men er blevet afvist. Vi ser kahytterne på bådene, der sejlede fra Europa til Australien anno 1840, 1900 og 1950. For de fattige var vilkårene mildest talt elendige.
Vi kommer på en identitetsrejse, der handler om, hvem vi er, hvad andre tænker om os, og hvad det betyder at blive australier. Alt sammen sat op på en medrivende måde. Kan varmt anbefales.
Fortsættelse følger….