∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Eva Zierau.
Første scene: Et dansk fængsel. Vi ser et mandskor synge salmen Den signede dag i lyn tempo. Den selvbestaltede korleder og dirigent Niels (Anders Matthesen) fægter energisk med armene. Det lyder ikke godt.
Derfra klippes der til erhvervsmanden og jetsetteren Markus Føns (Jakob Hauberg Lohmann), som er blevet varetægtsfængslet i fire uger for lyssky forretninger. Føns trækker store overskrifter i medierne. Alle taler om den såkaldte Markus Føns sag, hvor han har snydt sig til og skjult 255 millioner. Føns har hus på Ibiza og er nære venner med Rasmus Seebach og Nicklas Bendtner. Altså har han en mere glamourøs baggrund end den typiske fange.
Efter at han bliver overfaldet i fængslet af nogle rockere, beder han om at blive overflyttet til den frivillige isolation, hvor voldtægtsforbrydere og pædofile afsoner deres domme.
Foto: Christian Geisnæs
Føns oser af afslappet elegance. Han er levende reklamesøjle for Ralph Lauren, går ulasteligt klædt i skjorte, lysebrun polosweater og kameluldsfrakke, velsiddende bukser og dyre sko. Hver dag. Han er manden med de gode kontakter, og vant til at få det, som han vil have det. Da han melder sig til fængselskoret, og den selvbestaltede korleder Niels vil have, at han skal synge bas i stedet for tenor, som er Føns´naturlige stemmeleje, opstår der en magtkamp mellem de to. Her kæmpes om Rasmus Seebach, Stig Rossen og Michael Falch kontra Højskolesangbogen, om hvilket tempo sangene synges i og ikke mindst om korleder-posten. Alt imens indynder Føns sig hos en af fængselsbetjentene, som efter at have læst hans populære selvbiografi, giver Føns særbehandling.
Filmen har mange morsomme scener. F.eks. en, hvor fangerne sidder og laver pomponer i alle regnbuens farver, samtidig med at de drøfter tingenes tilstand . Og så er de scener, hvor koret synger sange fra vores vores højskolesangskat f.eks I Danmark er jeg født i lyn tempo. Det virker helt grotekst.
Foto: Christian Geisnæs
Vi ser løbende klip fra DR’s Hammerslag. Både når fængselspersonalet keder sig i vagtstuen, og når fangerne sidder alene i deres celler. Dette positive, afslappende feel good program står i skærende kontrast til det hårde fængselsmiljø.
Instruktøren bag, Frederikke Aspöck, siger: ‘De Frivillige’ er en sort komedie. Filmen behandler sine temaer med både alvor og absurd humor. Selv om landets førende komiker er med i filmen, bryster den sig af at være lige så seriøs, som den er sjov.
Foto: SF Studios
Det er rigtig nok en morsom film om et alvorligt emne. Hvordan forholder vi os til kriminelle, og hvor befinder vi os selv i diverse fællesskaber. Bidrager vi aktivt, eller følger vi bare med.
Filmen er spækket med gode skuespillere, som ud over de tidligere nævnte også tæller Søren Malling og Christopher Læssø. Indledningen og slutningen på filmen bryder med komediens genrekonventioner. Det synes jeg er synd. Men i øvrigt er De Frivillige bestemt seværdig .
Instruktør: Frederikke Aspök
Premiere: 13. juni 2019
Trailer: SF Studios