Menu Luk

Blinded by the Light

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

De kommer jævnligt. Nye spillefilm om unge med muslimsk baggrund, som vokser op i Vesten. Det er ikke nemt. Den vestlige livsstil står i skærende kontrast til den muslimske patriarkalske samfundsstruktur, hvilket gør det særligt svært, ikke mindst for unge piger, at navigere mellem to meget forskellige kulturer.

Sidste skud på stammen er Blinded by the light, der foregår i 1987. I denne film er det ikke en pige men den 16 årige dreng Javed(Viveik Kalra), som er hovedkarakteren. Javed bor med sin pakistanske familie i Luton. Familien består af mor, der er syerske, far der arbejder på fabrik, Javed samt hans to søstre, der går i skole. Pigerne er i følge pakistansk tradition ved at nå den giftemodne alder, hvilket betyder, at forældrene er i fuld gang med at finde en passende mand til hver dem.

Foto: SF STUDIOS

Javed, der føler sig klemt mellem to kulturer, flygter ind i litteraturen fra byens intolerance over for folk af anden etnisk baggrund og fra sin traditionsbundne fars kvælende indflydelse. Ja han skriver til farens store fortrydelse selv poesi. På gymnasiet opfordrer hans engelsklærer ham til at udvikle sit åbenlyse talent for at skrive og blive forfatter. Da en klassekammerat introducerer ham for Bruce Springsteens musik og tekster, giver sangene Javed mod til at finde sin egen stemme.

Blinded by the light handler om at turde udleve sine drømme på trods af store konsekvenser. Jeg er født på et forkert tidspunkt, i en forkert by og i den forkerte familie siger Javed et sted i filmen.  Man forstår ham godt. Vi føler med den myreflittige, godhjertede Jarved, der føler sig splittet mellem to kulturer..

Plakat: SF STUDIOS

Man bliver i godt humør af den film. En boblende livsglæde ligger lige under overfladen. Bruce Springsteens musik gør sit i den henseende. Vi er med på en lytter, når Jarved tager ørebøfferne på og går rundt i byen med sin walkman. Om man er Bruce Springsteen fan er for så vidt ligegyldigt. Man kan ikke lade være med at smile. Der er en scene, hvor Javed og en af hans en søstre pjækker fra skole og fester igennem på et diskotek uden forældrenes vidende. Vel at mærke om formiddagen. Når jeg danser glemmer jeg verden siger søsteren og ser lykkelig ud. Bagefter ifører hun sig sin skoleuniform og går hjem til sine forældre, der tror, at hun har været i skole hele dagen.

Foto: SF STUDIOS

Filmen bygger på journalist Sarfraz Mansoors selvbiografiske bog Greetings from Bury Park fra 2008 om hans opvækst i 80ernes Storbritannien. Såvel bogen som filmen er ikke blevet mindre aktuel med årene.

På YouTube, kan ses en række interessante interviews med den nu 48 årige Sarfraz Mansoors, som i øvrigt også er en af filmens manuskriptforfattere. I disse interviews fortæller han om sin baggrund sine bevæggrunde for at skrive bogen.

Bag filmen står Gurinder Chadha, en af Englands højt respekterede filmskabere. Hun fik sit helt store gennembrud med fodboldkomedien Bedre end Beckham(2002) .

Foto: SF STUDIOS

Bruce Springsteen åbnede Safraz Mansoors vindue til et andet sted. Springsteen kom også fra arbejderklassen, og havde et dårligt forhold til sin far. Viveik Kalra yder i denne coming of age film en flot  og følsom præstation som Javed. En teenager, der går efter sine drømme og langsomt bliver klogere på sig selv og verden omkring ham. Filmen kan ses både af yngre og ældre generationer.

Instruktør: Gurinder Chadha

Premiere: 17. oktober 2019

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *