∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Set af Ulla Strømberg.
Afrika – arkitektur, kultur og identitet på Louisiana Museet i Humlebæk.
”Tog op til Louisiana for at glo på lidt kunst, (…)”, men det var ikke så meget kunst som en interessant, antropologisk udstilling, museet viser denne sommer.
Et Afrika, uden de nordligste lande, dvs. de lande, som har dannet overskrifter i de seneste år: Ægypten, Libyen, Algier, Marokko og Tunesien. Udstillingen omhandler derfor alle de lande, som for mange mennesker fortaber sig i et diffust tåget billede af et stort kontinent syd for Middelhavet.Foto fra udstillingen: US.
Det en nyttig udstilling, der ligger i forlængelse af det arbejdet, som Louisiana, med arkitekten Kjeld Kjeldsen i spidsen, har bedrevet i mange år.
Men hvad viser udstillingen? Det er svært at sige kort og klart. Og måske er hensigten også blot et sansebombardement af ansigter, huse, udklædninger og statistikker.Foto fra udstillingen: US.
På en opfindsom, moderne og usnobbet måde findes masser af realoplysninger placeret højt op under loftet i det store udstillingsrum, vær så go’, så kan man selv tage for sig af tal og statistikker og erfare, at i mange lande er befolkningen over plus 64 år kun på mellem 3 og 5%. Sammenlignet med hele Danmark, hvor tallet plus 65 år ligger på ca. 18 % og i de næste årtier vil stige til måske 25 procent, er der noget at fundere over. Mens udvalgte, danske provinsområder vil få en helt markant ældremasse, bl.a. Bornholm.
På samme vis kan man på væggene læse sig til, at religion varierer ganske markant fra land til land med skiftende majoriteter inden for islam og katolicisme.
Men et er statistik, noget andet er udstillingens ærinde: arkitektur – kultur – levevilkår – og forandringer. Her er det svært at trække grænsen imellem dagligdag og skulpturelle og kunstneriske udformninger. Det er måske heller ikke meningen, i stedet bliver det blot sanseindtryk af levevilkår, hvor modeller, fotos, videos og film smækkes i hovedet på beskueren. Ganske imponerende.Foto fra udstillingen: US.
Beboerne, borgerne, de lokale: De bliver til isolerede ansigter og portrætter af repræsentanter for et enormt kontinent. Kan man tillade sig det? Ja, måske, i hvert fald gør Louisiana det overbevisende, uden at undskylde. “Nålestik” – kalder museet selv metoden.
Teksterne rundt på udstillingen er på ingen måde nedladende, tværtimod. Indimellem nok en smule for akademiske, andre gange lidt kæphøje, som f.eks. udtrykket ”fremtider” – godt på engelsk: futures, men på dansk bliver det en forståelsesmæssig stopklods og et irritationsmoment.
Men nogen nem opgave er det ikke for et museum, der på den ene side skal tilfredsstille 600.000 årlige, oplevelseshungrende besøgende – og på den anden side holde den museale, kommunikative fane (for at blive i jargonen) højt.
Louisiana har gjort det overbevisende i forlængelse af en lang, imponerende tradition.
Værd at besøge – og ”Afrika” kan sagtes klare flere besøg, hvis man nu er medlem!
Til og med 25. oktober 2015.