Menu Luk

Adamant, Hjerterum på Seinen

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Adamant, Hjerterum  på Seinen en fransk dokumentarfilm om et værested i Paris for mennesker med psykisk sygdom. Der er tale om en større flodbåd beliggende på Seinens bred. Et slags flydende behandlingstilbud indenfor psykiatrien, som siden 2010 har taget imod udsatte voksne i dagtimerne. Et sted hvor man kan  være sammen med andre psykisk syge, og hvor samarbejdet mellem personale og patienter er forbilledligt. Her er der rum for, at skrøbelige mennesker, som efter modgang i livet ofte kæmper med indre dæmoner, kan føle sig trygge og møde ligesindede.

Foto: Another World Entertainment

Vi kommer ind under huden på seks mennesker, som hver dag begiver sig ned på båden for at være sammen med andre ligestilede. Her mødes de og foretager aktiviteter sammen. Når de forlader stedet om aftenen ved vi grundlæggende ikke, hvor de går hen. De stiller imidlertid gerne op til interview i dagtimerne.

Filmen foregår under Corona epidemien. De medvirkende fortæller deres livshistorier, spiller musik, ser bådene sejle forbi på Seinen, diskuterer om man bør lade sig vaccinere for Covid, synger, tegner, maler m.v. Deres ophold på husbåden handler om at finde glæden ved livet og glemme egen skrøbelighed. Otte mennesker med forskellige baggrund og handicaps mødes for at udveksle erfaringer og for en stund lægger ensomheden bag sig.

Foto: Another World Entertainment

Det rolige og afsøgende kamera er fluen på væggen. Det registrerer alt. De psykisk syge synes ikke at være generet af det. Nogle  er kommet på stedet gennem en årrække, andre kommer der sjældent, måske bare en enkelt gang.

Adamant er en stærk og bevægende film om at finde livsmodet på trods af en tung skæbne. Den gør op med myten om det perfekte menneske. En film om glæden ved livet, når man er sammen med andre i samme situation. Når alt kommer til alt, er vi alle skrøbelige.

Selve flodbåden er imponerende smuk beklædt med teak lameller, der kan åbnes og lukkes alt afhæng af lyset. Personalet på båden er engageret og imødekommende. Man fornemmer, at personalet er lige så glade for deres arbejde, som brugerne er for at være der. Man får helt lyst til at aflægge båden et besøg, hvis man kommer på de kanter.

Psykisk sygdom er i forhold til den fysiske sygdom stadig et tabuiseret emne. Det er derfor vigtigt, at der bliver lavet film om emnet.

Foto: Another World Entertainment

Bag filmen står den franske instruktør Nicolas Philibert, Han er især kendt for en filmen At være og at have fra 2002 om en læres dedikerede tilgang til undervisningen af børn på mellem fire og ti år på en fransk landsbyskole. Han er en instruktør med noget på hjerte.

Filmen modtog Guldbjørnen – prisen for bedste film – ved filmfestivalen i Berlin i år.

Adamant er en film, der gør indtryk. Gå ind og se den.

Instruktør: Nicolas Philibert

Premiere: 23. november 2023

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *