∗∗∗∗∗
Mike Leighs Mr.Turner går tæt på den berømte engelske maler J.M.W. Turner(1775-1851). Det gælder såvel hans imponerende kunstneriske virke som hans person, som filmen skildrer i et knapt så positivt lys. Turner(Timothy Spall) er uregerlig, utilregnelig, egoistisk og uærlig. En ret usympatisk mand.
Filmen fortæller historien om de sidste 25 år af kunstnerens liv. På det tidspunkt er han professor ved Kunstakademiet og på højden af sin karriere. Han holder forelæsninger, udstiller sine malerier og rejser verden rundt og lader sig inspirere af naturen i ind-og udland.
I første scene ser vi ham i Holland stå med sin skitseblok og tegne et blødt landskab med en mølle i baggrunden og to kvinder i forgrunden. Farverne er gulbrune og varme i gløden. Stedets skønhed er berusende.
I næste scene er vi hjemme i London i hans store hus, hvor han bor sammen med sin tiltalende far Turner Senior(Paul Jesson) og husholdersken Hannah (Dorothy Atkinson), som han knapt ænser, men jævnligt udnytter seksuelt. I det hele taget har han det svært med kvinder. Han har to døtre uden for ægteskab og et barnebarn, som han ikke vil vide af. Senere møder han den optimistiske og livskraftige mrs. Booth(Marion Bailey), som lejer værelser ud på et pensionat i kystbyen Margate. Det forhold får betydning for ham.
Det tog Timothy Spall to år at forberede sig til rollen som den utilregnelige, gryntende, knurrende og korpulente Turner. Spall er eminent som Turner, og fik også belønningen for sin indsats ved Cannes Festivalen 2014, hvor han vandt prisen for bedste skuespiller for sin tolkning af maleren.
Den 71 årige engelske instruktør Mike Leigh står bag filmen. Han er kendt for sine socialrealistiske film og har vundet et hav af priser bl.a. Guld løven i Venedig for Vera Drakes hemmelighed(2004) og Den Gyldne Palme i Cannes for Hemmeligheder og løgne(1996). I den branche er der heldigvis ikke noget der hedder aldersdiskrimination. Tænk blot på instruktører Woody Allen, Michael Haneke og Bille August.
Leigh siger: “Mr.Turner handler om kontrasterne mellem denne dødelige mand og hans udødelige værker, om hans skrøbelighed og styrke, og filmen er et forsøg på at levendegøre denne kunstners livshistories dramatiske hændelser”.
Det må man sige er lykkedes. Mr. Turner er en flot og tankevækkende film, der gør indtryk både hvad angår historien og det visuelle udtryk. Man får helt lyst til at gense malerierne på Tate Britain næste gang, man kommer på de kanter.