∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Eva Zierau.
Ujævn filmatisering af Dan Browns bog Inferno.
I forlængelse af de store biografsucceser Da Vincy Code Mysteriet(2006) og Engle og Dæmoner(2013,) kommer filmen Inferno, den tredje filmatisering af Dan Browns berømte bogserie om Harvard religions-og symbol forskeren professor Robert Langdon(Tom Hanks).
Vi befinder os på et hospital i Firenze. Her er Robert Langdon indlagt med en svær hjernerystelse og hukommelsestab. Han aner ikke hvorfor, og hvordan han er havnet der. Han finder snart ud af, at han er sigtet for et mord, hans hoved er fyldt med mareridtsagtige febersyn, han har en uudholdelig hovedpine, og der er nogen, der forsøger at slå ham ihjel. Han husker intet og flygter sammen med den kvindelige hospitalslæge Sienna Brooks(Felicity Jones). Under flugten følger han en række spor, der alle peger i retning af Dantes Inferno. Det viser sig, at en ekstrem rig biokemiker har opfundet en virus, som kan udslette halvdelen af jordens befolkning på 47 dage, og han agter at gøre det, for at forhindre en truende overbefolkning af kloden. Spørgsmålet er, om Robert Langdon og hans medsammensvorne kan sikre menneskehedens fortsatte eksistens
Foto: United International Pictures
I Inferno vrimler det med kriminelle, politifolk og andre hårdtslående personer. Vi befinder os midt i menneskejagter, skyderier og koldblodige mord i alle afskygninger. Man kommer til at tænke på James Bond, bare uden hans kølige charme Selve historien er temmelig rodet fortalt. Det er svært at holde rede på, hvem der er the good guys, og hvem der er the bad guys. Der er for mange løse ender, og man mister efter en times tid langsomt interessen for selve plottet. I stedet kan man fokusere på de underskønne billeder filmet on location i Firenze, Venedig og Istanbul, hvor filmen fører hos hen. Tom Hanks siger om filmatisering af Dan Browns bøger: Vi rejser altid til nogle af de mest fantastiske steder i verden i stedet for at lave det i studie, og i Inferno fik vi faktisk tilladelse til at filme på selveste taget af Basilica San Marco i Venedig. Hvis det ikke er indbegrebet af production- value for pengene, så ved jeg ikke hvad det er. Han har ret. Rent visuelt er Inferno rigtig flot.
Foto: United International Pictures
Hvad angår skuespilpræstationer kan man heller ikke klage.Tom Hanks er i god form. Han bruger hele paletten. Han er sårbar og fandenivoldsk. Han er Langdon. Vores danske Sidse Babett Knudsen som politichefen, Dr. Elisabeth Sinskey, gør, med sin lidt underspillede facon, det også godt. Knudsen har vind i sejlene i øjeblikket. Ikke mindst internationalt, hvor man kan se hende i flere amerikanske film og tv-serier. Hun har en ret stor rolle i Inferno, og spillede for nylig også overfor Hanks i komedien A Hologram for the King.
Foto: United International Pictures
Filmen varer over to timer. Den havde stået skarpere, hvis den var skåret en halv time ned. Inferno skal som sine forgængere, der på verdensplan har solgt billetter for 1,2 milliard dollars, nok også blive en publikumssucces. Selve plottet om udvikling af kemiske våben, der potentielt kan udslette store dele af menneskeheden er selvsagt dybt skræmmende og egnet til filmdramatik. Men filmen drukner i staffage og for mange sideplots. Inferno får 3 stjerner herfra.
Instruktør: Ron Howard
Trailer: United International Pictures
Premiere: 13. oktober 2016