Anbefaling af Ulla Strømberg.
Stor Fotofestival i Deauville, Normandiet. “Planches Contact”.
I.
”De unge, inviterede talenter – et springbræt!”
Stedet er Deauville i Normandiet og ikke blot Frankrig, for i det Nordvestlige Frankrig er man lokalpatrioter.
Deauville er en smuk halvgammel by, som omkring forrige århundredeskifte begyndte at tiltrække sig stor opmærksomhed fra ikke mindst rigmænd, der ville opleve havet og det friske vind som kontrast til metropolen Paris. Der blev et byggeboom med store karakteristiske sommerresidenser med træbalkoner ud mod havet.
En fantastisk boardwalk, et par kilometer med de smukkeste badekabiner på række blev bygget i 1923, er stadig en vigtig del af charmen ( (læs mere i historien om Deauville og Trouville som stadig attraktive feriesteder- se her i Kulturkupeen: )
Denne boardwalk er i byggestil en blanding af Art Nouveau og pompeiianske stil. Små soppebade omme bag de mange hundrede stilige kabiner inviterer også til at der skal ske mere end blot at være et sted vandrende menneskemasser kommer forbi.
I år, 2024, er det 15. gang at der finder en stor fotofestival sted i et par efterårsmåneder. Hele byen er med årene blev en vigtig og integreret del af festivalen, og denne symbiose er blevet yderligere styrket, efter at et nyt kulturcenter, ”Les Franciscaines” åbnede i 2021 i et gennem/overrenoveret flere hundrede år gammelt franciscanerkloster . Her summer det af liv næsten alle døgnets timer. Børnestemmer blander sig med kvindegruppers snakken, og så er der også de forskellige udstillinger, blandt andet på et førstesalsgalleri, der løber rundt om den store, samlende hall.
I år udnytter fotofestivallen mange forskellige lokaliteter. Lige fra man stiger af toget er der store plancher, der signalerer fotoentusiasme og videre til gågaden, stranden, plænen foran det gamle luksushotel, boardwalken, badene omme bag ved og naturligvis kulturcentret Les Franciscanes.
Planches Contact – Festival de Photographie de Deauville – er det officielle navn – og hentyder ikke mindst til plankerne – boardwalken, som har givet navn til det hele.
Projektet er ambitiøst. Der inviteres fotografer fra hele verden i flere kategorier. Mest interessant er måske Le Tromplin Jeunes talents. Her har der været et såkaldt ”open call” måneder i forvejen, hvor fotografer kunne lægge billet ind for at opnå et residency (beklager alle disse engelsk ord), dvs. at komme til Deauville over et længere antal dage og uger delt op i fire omgange. De fem udvalgte fotografer i år har skullet opholde sig i byen og udvikle de projekter med relation til området i Normandiet som de er blevet udvalgt på.
Det er interessant, hvor forskellige fotograferne er, og i øvrigt er der en dansker ud af de fem heldige: Marie Wengler.
Helt unge er de ikke, men dog alle under 40 år, og mere eller mindre etablerede fotografer.
Den italienske fotograf Nicola Fioravanti er egentlig fra Veneto området, men i dag bosat i Paris. For ham er farver det essentielle i de fleste af hans fotos. Det er imponerende suggestivt, hvad han har fået ud af opholdet i Deauville. Men nemt var det ikke, fortalte han. Vejret drillede. I det nøje planlagte ophold i området, faldt der uendelig megen regn, så det var blot om at vente til det gode lys kom tilbage. Alle hans værker er udendørs hvor lys, skygge og rene farver var målet, før Nicola Fioravanti var rede til at trykke. Resultatet er blev genuint normanisk, men han måtte også til nabobyen Le Havre for at fange de fleste indtryk:
Den ensomme skikkelse på en bænk, hvor en lys dominerende blå farve er dog fra Deauville, mens resten er fra den større by:Le Havre.
En kraftigt gul farve på en mur med en måske ensom flygtning, der går hastigt forbi i sin lyse hættetrøje, som næsten skjuler det mørke skæg. Et svømmebassin i blåt og endnu mere blåt. Men en funktionalistisk bagvæg og en lille svømmer bryder vandoverflade.
I øvrigt har Nicola Fioravanti et interessant, mere kommercielt fotoprojekt i gang, hvor bl.a. byen Paris har vist stor interesse for at promovere ideen om flere cyklister og færre biler. Ikke mindst unge kvinder skal lære, at det er moderne og smart at cykle. Igen er det farverne, der dominerer de store fotos, som allerede er i omløb. De forskellige kvindetyper på billederne er alle på en eller anden måde aktive inden for cykelsport etc. Flere af billederne har allerede været vist på en udstilling i 7. arr. i Paris. Flere andre byer har vist interesse for projektet, som synes ret genialt.
Rachel Seidu er kun 27 år. Hun er født og opvokset i Nigeria og bor der stadig. Hun er blevet inviteret til Deauville med et meget aktuelt emne, som netop det fotografiske medie er ideelt til at belyse.
Hendes fotos viser indirekte de store problemer, som findes for unge som gamle homoseksuelle. I nogle lande er det forbudt og strafbart og kan i værste fald afføde fængselsdomme. Hendes billeder af mere eller mindre desperate ansigter er pågående og ofte ulykkelige.
Selv er hun en del af queer- bevægelsen og medlem af flere associationer for fotografer og har deltaget i en række internationale gruppeudstillinger, men bliver indtil videre bliver hun boende i Nigeria.
Danske Marie Wengler er noget så sjældent som både kunstner og universitetsmenneske. Hun er 32 år og i dag phd. studerende på CBS inden for adfærdspsykologi og kommunikation – men bruger en del tid på kunstfotografiet.
Hendes fotografier er nøje iscenesatte og bygger på en stor baggrundsviden. Her i Deauville blev hun udtaget med et projekt, der viser de nære bånd imellem dansk vikingetid og det normanniske rige. Ikke mindst vikingehøvdingen Rollo (ca. 846-93o) binder vore lande sammen. Han var af dansk eller norsk afstamning (er aldrig helt afklaret), og på et tidspunkt drog han op ad Seinen (ude fra kysten) og endte i Rouen, hvor han plyndrede byen og blev den første hersker over Normandiet. Han var oprindelig hedning, men lod sig døbe.
Denne viden og mere til er udgangspunktet for Marie Wenglers iscenesatte fotos, alle optaget med et Hasselblad. Det er natur – og unatur, personer i historiske dragter, meget statuariske, som de står i den grønne natur eller er en hjelmklædt kriger parat til at kæmpe. Vi erindres om fortiden for at huske på de nære forbindelser imellem de europæiske lande. Billederne er inspireret af en tid, hvor krig og blodsudgydelse var et helt naturligt kampvåben. Øh, det synes lidt aktuelt.
Marie Wengler er aktiv på mange områder, så det bliver spændende at se, hvordan hun vil forene de forskellige interessefelter.
Under overskriften ”Springbræt for unge fotografer” ( Tremplin Jeunes Talents) vises de inviterede fotografers billederne i en bygning fra 1923 på Boardwalken.
Fotofestivalen 2024 kan opleves til og med begyndelsen af januar 2025. ’Læs mere: www.
Og se de følgende rapporter her på Kulturkupeen.dk om Deauvilles Fotofestival: Planches Contact 2024. https://www.kulturkupeen.dk/fotofestival-i-deauville-2024-normandiet-ii/
Jeg var inviteret af Foto-festivalen.