Menu Luk

Den sidste rejse.

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Inspirerende og gribende dokumentarfilm.

Lars Hammer er fransklærer i den mellemstore svenske by Koping, der ligger vest for Stockholm. Han elsker sit job og sine elever, men en dag kommer tiden, hvor han skal på pension. Han har mange drømme for sin nye tilværelse, hvor han vil rejse, drikke god vin og nyde tilværelsen med sin hustru Tiina. Frankrig har altid været familiens yndlingsferie destination. De har engang ejet en lille lejlighed i Nice, ganske vist lige op a togbanen, men med skøn havudsigt. Herfra har familien mange gode minder.

Foto: Angel Films

Det der skulle blive et spændende otium med masser af fritid og mulighed for at gøre lige hvad ægteparret har lyst til, bliver for Lars snart en nedtur. Lars savner sit arbejde, kontakten med lærer og elever og  synker ned i en depression. Ingen synes at have brug for ham mere. Tiina og og deres søn Filip har svært ved at genkende den livsglade mand og far. Vi skulle hygge os som pensionister. Nu sidder han bare der, siger Tina et sted i filmen.

Sammen med sin bedste ven fotografen Frederik arrangerer Filip en tur med Lars til Sydfrankrig. De skal køre derned fra Sverige i en gammel orange Renault 4, svarende til den bil, familien kørte derned i for år tilbage.

Foto: Angel Films

Det er planen, at de skal køre den samme rute til Frankrig, som familien gjorde da Filip var barn. Lige før de skal afsted bliver Lars bliver syg og indlagt på hospitalet. Heldigvis kommer han hurtigt til kræfter igen, og det lykkes Filip at overtale sin far til at tage af sted til Frankrig alligevel.

Den sidste rejse er en rørende film, man bliver glad af. En film der bekræfter, at man mod alle odds bare skal kaste sig ud i, hvad der giver èn mening, også selv om opgaven umiddelbart kan forekomme en uoverstigelig. Ved at vende tilbage til de steder Lars og Tiina har besøgt i deres unge dage, kommer minderne om en lykkelig tid tilbage, og Lars liver op på ny.

Foto: Angel Films

Man får stor lyst til at tage med i bilen sydpå som blind passager. Såvel Lars, hans søn og fotografen er rigtigt godt selskab.  Grundlæggende handler filmen om at overvinde alle odds og kaste sig ud i livet. En rørende og livsbekræftende dokumentarfilm, der giver håb, når livet ikke er så let mere.

Filmen er blevet den mest sete dokumentarfilm i Sverige nogensinde. Det forstår man godt. Gå ind og se den.

Premiere 3. oktober 2024

Længde: 90 minutter

Censur: Tilladt for alle

Instruktører Filip Hammar og Fredrik Wikingsson

Premierebiografer: I biografer landet over

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *