Menu Luk

Cannes Filmfestival 2024

I disse dage løber den årlige Internationale Film Festival i Cannes af stablen. Den allerførste af slagsen skulle have set dagens lys i 1939. På grund af 2.Verdenskrig, der brød ud, måtte festivalen imidlertid aflyses, og festivalens egentlige debut blev således først i 1946. I år er det den 77. filmfestival i den sydfranske solbeskinnede filmby.

Ideen til Cannes festivalen var oprindelig, at man fra fransk side ønskede at lave en pendant til Film Festivalen i Venedig, som på det tidspunkt var den eneste by, der havde en årlig international filmfestival.

Cannes festivalens jury består i dag af ni medlemmer.

Årets præsident for filmfestivalens jury er skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter Greta Gerwig. Vi kender hende bl.a. fra film som Jackie og Lady Bird, som var hendes instruktør debut. Hun siger i et interview i festivalprogrammet. Jeg elsker film-Jeg elsker at lave dem, se dem og tale om dem. Cannes har for mig altid været højdepunktet af, hvad det universale filmsprog kan rumme.

I år har Meryl Streep modtaget den prestigefyldte Æresguldpalme for sit virke gennem årene. Streep har gennem sin karriere modtaget et hav af priser. Hun er begavet med ikke mindre end 21 Oscar nomineringer. Heraf har hun modtaget tre Oscarstatuetter. Meryl Streep følger med dette års Æreguldpalme bl.a. i Jeanne Moreaus, Catherine Deneuves, Jane Fondas og Jodie Fosters fodspor.

Hun siger i et interview i årets internationale filmprogram:

“Jeg er meget beæret over at få at vide, at jeg skal modtage denne prestigefyldte pris. At vinde en pris i Cannes har for det internationale kunstnersamfund altid repræsenteret den højeste udmærkelse inden for filmkunsten. At stå i skyggen af dem, der allerede har vundet, er både ydmygt og spændende “.

Hun er ikke alene om denne prestigefyldte pris i år. Den amerikanske instruktør og manuskriptforfatter George Lucas har også modtaget den ærefulde pris. Ligeledes har det japanske animationsfilmstudie Studio Ghibli, som laver tegnefilm af høj kvalitet for børn og voksne modtaget Æresguldpalmen i år.

Den danske film Pigen med nålen havde forleden verdenspremiere på filmfestivalen. Filmen er den første dansksprogede film i hovedkonkurrencen, siden Thomas Vinterbergs Jagten for 12 år siden.

De bærende skuespillere Vic Carmen Sonne, Trine Dyrholm og Besir Zeciri var til stede sammen med instruktør Magnus von Horn og producerne Malene Blenkov og Mariusz Wlodarski. Filmholdet blev efter visningen mødt med en stormende modtagelse, hvor publikum hædrede premierevisningen med et stående bifald på hele 6 minutter.

Verdenspressens mere udførlige reaktioner er nu også blevet publiceret, og her får ‘Pigen med nålen’ begejstrede ord med på vejen.

Filmen handler om den unge fabriksarbejder Karoline, der kæmper for at overleve i København i tiden lige efter 1. Verdenskrig. Da hun bliver arbejdsløs, forladt og gravid, møder hun Dagmar, en karismatisk kvinde, der driver et undergrundsadoptionsbureau, hvor hun hjælper mødre med at finde navnet på faren og en plejefamilie til deres uønskede barn.

Ud over spillefilmen Pigen med nålen, som har danske Trine Dyrholm i hovedrollen og er instrueret af svenske Magnus von Horn er den dansk-iranske intruktør Ali Abbasi´s film The Apprentice om Donald Trumph også udtaget til i Hovedkonkurrencen på Filmfestivalen i Cannes.

Der daler masser af stjernestøv ned over Cannes i øjeblikket. Filmfestivalen varer til 25. maj 2024.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *