∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Verdensherskerne på Mungo Park.
Underholdende familieteater med sjov og ironisk distance til vægtigt og nødvendigt indhold: Menneskehedens opståen og udvikling.
Med ”Verdensherskerne” leverer Mungo Park endnu engang veldrejet og underholdende familieteater om noget ganske menneskeligt og livsnært. Menneskets udvikling fra fortid til dagens virkelighed, som desværre synes både kaotisk og frygtindgydende.
Denne forestilling skal nok finde genklang. Hvorfor er mennesket blevet, som det er? Hvorfor krig, imperialisme og generel ondskab?
Forestillingen leverer ingen svar, men har taget udgangspunkt i bogen: Sapiens, en bestseller skrevet af israeleren Yuval Noah Harari i 2011 og oversat til engelsk i 2014 for siden at blive trykt på mindst 65 sprog.
Bogen er nok semividenskabelig og alvorlig (har desværre ikke læst den), men forestillingen, der er skabt af bl.a. instruktøren Kristoffer Lundberg, er munter, støjende og lagt på en sportsplads med løbebane, stopur etc.
Tre skuespillere i hvidt og sort træningstøj vil fortælle den store historie om mennesket, homo sapiens, på 100 minutter.
Allerede da vi kommer ind i teatersalen, er de i gang med at varme op. Med kraftige armbøjninger, bokseattituder og hurtigløb får de tre aktører: Sebastian Henry Aagaard-Williams, Nana Morks, Alexander Mayah Larsen pulsen op og sikret en god stemning og kontakt fra scene til sal.
De er ganske fremragende alle tre, men indimellem må man tænke, at hvis teater skal være sådan, er der en hel del skuespillere, som ikke kan være med. For det kræver en ekstrem fysisk tilstedeværelse og ungdommelighed at kunne klare mosten i 100 minutter plus opvarmning. Måske er det ikke nødvendigt, men samtidigt er det ungdommen, der skal indfanges som publikum, derfor hurtigheden og kraftudfoldelsen.
Men forestillingen skal også være lærerig: først skal mennesket som tænkende væsen etableres og overvinde alt andet, bl.a. neanderthaleren med et klumpet underbid og en gangart a la chimpanse. I bogen opereres vist med fire epoker: Menneskets etablering, derefter forståelse af at jorden kan give nyttige afgrøder. Her bliver det ganske charmerende gestaltet med hveden som en yndig ung pige, næsten taget ud af Højskolesangbogen.
Siden følger den intellektuelle forståelse af religion og staternes etablering for ikke at glemme drømmen om magt. I nogle sjove scener bliver skuespillerne pludselig til et meget moderne par i et parcelhus, hvor han får en hat, en krone, og bliver hersker, mens hun bliver den undertrykte kvinde. Det er centrale scener, hvor humoren markerer ganske mange undertrykkelsesmekanismer.
Den industrielle revolution vises som personificeringen af kul som et nyopdaget kraftmiddel, og dermed er vi oppe i 1700 tallet. Men der står ingen årstal, til gengæld er der et lysende digital ur, som tæller nedad. Pludselig går det hurtigt, skuespillerne kan næsten ikke følge med længere, de er blevet fysisk og såmænd også åndeligt trætte.
Tilsidst står de bare lige foran publikum alle tre og i munden på hinanden lirer de alle mulige begivenheder og personer af i en pærevælling: murens fald, 11. september, og mere bløde hændelser.
Så er det slut og viser i sidste ende det moderne menneskes forvirring og mangel på overblik i en kaotisk verden. Det kan vi vist alle skrive under på. For i dag, 2024, er der ingen raison i noget, krig flere steder, hungersnød og mishandling af både menneskeheden og naturen.
Hvorfor er det endt sådan? Heller ikke det giver forestillingen svar på – men bruger teatermediet på en charmerende måde til at gøre os opmærksom på, at vi må tænke og tænke efter.
Det samlede team med de tre eminente skuespillere, instruktøren Kristoffer Lundberg og scenografen Josefine Thornberg-Thorsøe har gjort en imponerende indsats og bygget videre på de bedste erfaringer hos Mungo Park: fællesskab, professionalisme, humor om et samfundsrelateret emne med de forhåndenværende teaterredskaber til rådighed, herunder dyremasker, skrig, skrål og publikum tæt på.
Kan varmt anbefale som familieteater for de plus 12 årige og forældre og bedsteforældre.
Verdensherskerne bygger på bogen SAPIENS af Yuval Noah Harari, udkommet på hebraisk i 2011 og på engelsk i 2014, oversat til mindst 65 sprog og har været på diverse bestsellerlister i ugevis.
Medvirkende: Sebastian Henry Aagaard-Williams, Nana Morks, Alexander Mayah Larsen
Manuskript Rasmus Krone og Kristoffer Lundberg
Instruktion: Kristoffer Lundberg
Scenografi: Josefine Thornberg-Thorsøe
Lyddesign: Emil Bøll
Lysdesign: Casper Døi