Menu Luk

Esthers Orkester

∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Esthers Orkester er et hverdagseventyr om livets flygtighed. Et emne, som det af og til er ganske godt at blive mindet om.

Det er morgen. Børnebogsforfatteren Esther(Annika Aakjær) og hendes mand Thomas(Johannes Lilleøre) gør klar til dagens dont, hvor døtrene Tessa( Emma Pi) og April( Holly Filipsen) skal i respektive skole og børnehave. En ganske almindelig morgen i en ganske almindelig dansk børnefamilie, hvor forældrene har travlt og skynder på børnene, så familien kan komme ud af døren.

Plakat: Scanbox

I familien er det Esther der, som i mange andre børnefamilier, har taget det primære ansvar på hjemmefronten.  Esther har, sagt på en anden måde, så at sige dirigeret familiens orkester. En dag bliver hverdagen vendt på hovedet og den distræte Thomas må ud over sin egen også  overtage Esthers rolle.

I tilbageblik ser vi, hvordan Esther og Thomas mødtes for første gang. Et døgn der blev skelsættende for deres liv. Tilbage til nutiden befinder vi os i et lige så skelsættende døgn ,hvor tiden, kærlighed og døden bliver omdrejningspunktet.

Johannes Lilleøre og Annika Aakjær som respektive Thomas og Esther yder fine præstationer. Aakjær er oprindelig sanger og sangskriver, har udgivet tre albums og en række singler, vundet diverse musikpriser, samt skrevet musik til teater, tv og film. Hun har en hel særlig udstråling. En lidt pudsig type med skæv humor. Hun står bag musikken til filmen.

Foto: Scanbox

Johannes Lilleøre, som vi kender fra tv-serier som Borgen og Nikolai og Julie og en række teaterstykker, spiller fint og følsomt den chokerede Thomas, der nu også må tage sig af hjemmefronten.

Filmen er optaget med et til tider meget uroligt håndholdt kamera. På mig virkede det forstyrrende, fordi jeg flere gange tog mig selv i at fokusere på filmens stil frem for historiens udvikling.

Instruktøren Aleksander Sagmo siger: Filmen er et lille hverdagseventyr, der handler om, at alt i livet er til låns og skal afleveres tilbage en dag. Den er en hyldest til kærligheden- i traditionel forstand- men også den kærlighed, der er i en familie, hvor hver og én er som dets eget unikke instrument i et samlet alsidigt orkester. En smuk og poetisk udtalelse.

Foto: Scanbox

Selve grundhistorien er god: Tvunget af omstændighederne, må en far overtage sin hustrus rolle. Filmen er  imidlertid i min optik for forudsigelig. Derudover er der nogle meget karikerede bikarakterer f.eks. Troels (Peter Gantzler) som Esthers forlægger.

Bag filmen står den unge instruktør og manuskriptforfatter Alexander Sagmo.

Instruktør: Alexander Sagmo

Premiere: 2. juni 2022

Skuespillere: Annika Aakjær, Johannes Lilleøre, Ulf Pilgaard, Peter Gantzler, Stina Ekblad m.fl.

Producere: Jonathan Langelund, Mette Mikkelsen

Manuskript: Troels Engelbrecht, Alexander Bak Sagmo

 

1 Comments

  1. Lisbeth

    Har forfatteren til ovennævnte kritik egentlig set filmen?
    Filmen begynder med, at faderen skal have børnene op og i børnehave og skole, da moderen ligger på hospitalet. Han har ikke styr på meget-der er således ikke kaffe, mælk eller morgenmad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *