∗∗∗∗∗
Flot og intenst drama.
Anmeldelse af Eva Zierau.
Ikke på dit ansigt men på din maske kan jeg kende dig. Sagt af Karen Blixen til Thorkild Bjørnvig i starten af Bille August’s nye film Pagten. Et citat der i øvrigt stammer fra Blixens bog Syv fantastiske Fortællinger.
Vi befinder os i 1948. Det er 17 år siden, at Karen Blixen syg a syfilis opgav sit eventyr i Afrika og flyttede hjem til slægtsgården Rungstedlund, det nuværende Karen Blixen Museum. I 1931 mistede hun sin farm og sin store kærlighed aristokraten og storvildtsjægeren Denys Finch Hatton ved et flystyrt. I 1948 er hun som 63 årig blevet en verdensberømt og feteret forfatter, der omgås den litterære elite og fungerer som vejleder for unge forfattertalenter.
Plakat: SF Studios Danmark
Thorkild Bjørnvig(Simon Bennebjerg) er en af disse. En ung følsom magister og forfatterspire, som er gift og har en fireårig søn med bibliotekaren Grete(Nanna Voss). Hun forsørger den lille familie, mens Bjørnvig prøver på at udleve sine forfatterdrømme.
Hans møde med Blixen munder ud i en pagt om åndeligt troskab mellem de to, hvor Bjørnvig skal adlyde hende ubetinget, sværge hende troskab og stræbe efter at blive den kunstner, det iflg. Blixen er meningen, han skal være. Pagten har en pris. Han skal forlade sin familie og flytte ind på Rungstedlund for at få arbejdsro og lade sig vejlede og inspirere af den berømte forfatter.
Da Blixen på et tidspunkt bliver for omklamrende for Bjørnvig, og han insisterer på at ville besøge sin kone og sin søn, forsøger hun ihærdigt at forhindre ham i det. Med sin stærkt manipulerende fremtoning, synes Blixen at have psykopatiske træk. Da han fortæller hende, at han også er bundet af en anden pagt, nemlig den han har indgået med sin kone, er hun helt uforstående.
Foto: Rolf Konow
Thorkild Bjørnvigs bog Pagten(1974) om hans og Blixens turbulente forhold danner grundlag for filmen. Man sidder naglet fast til biografsædet og dissekerer, hvad der egentlig får Bjørnvig til at indgå en pagt, hvor han underkaster sig den manipulerende Blixens luner. En pagt, der måske vil fremme hans litterære karriere, men risikerer at ødelægge hans ægteskab.
Det var ikke første gang, at Blixen tog sig af mandlige forfatterspirer. Bille August siger i et interview: Hun så en mulighed for at præge dem (de unge mænd). Hun mente, at hun kunne forløse dem. De fik forløsningen og hun dominansen. Eller hun var måske forelsket?
Grundlæggende handler filmen om at finde sig selv i livet. Finde sit talent og dyrke det.
Foto: Rolf Konow
Birthe Neumann er fremragende i rollen som Blixen. En kvinde, der på den ene side er stærk, sammensat og dybt fascinerende og på den anden side i bund og grund usympatisk, manipulerende og narcissistisk. En kvinde der ikke tåler modsigelse. I sit stille sind tænker man: Kan Blixen i virkeligheden have været så nederdrægtig? Hun kommer i et væk med spiddende og nedgørende bemærkninger til alle, der ikke tækkes hende og deler hendes holdninger. I Neumanns fortolkning af Baronessen er hun med kirurgisk præcision altid leveringsdygtig med rammende svar på tiltale.
Bennebjerg forløser den lidt verdensfjerne Thorkild med stor indlevelse. En mand som er splittet mellem sit brændende ønske om at blive en lige så berømt forfatter som sin mentor, og sin familie som han føler han svigter.
Foto: Rolf Konow
Ud over forholdet mellem de to møder vi diverse kendte indenfor kultureliten dengang bl.a. mæcenen Knud W. Jensen, Louisianas- grundlægger, og hans kone Benedicte spillet af Bille Augusts datter Asta August, en lidt intetsigende og stille karakter, men som filmen skrider frem, viser sig at besidde en indre styrke.
Man keder sig ikke et øjeblik. Diskussionen mellem mester og elev slår gnister. Man kan ikke undgå at blive revet med. Rent visuelt er filmen, der er optaget på Fyn og på Langeland også flot. Scenerne er i vid udstrækning holdt i varme brune og gyldne nuancer, der understreger det historiske drama.
Den Oscarvindende 73 årige Bille August har gjort det igen. Lavet en flot og intens historisk film, der bevæger. Han har en lang og imponerende flot karriere bag sig. Den sidste film var Lykkeper i 2018, hvor han også stod bag manuskriptet.
Foto: Rolf Konow
Pagten er grundlæggende en film, der viser Karen Blixens ekstravagante holdninger og dystre skyggesider. Men den viser også en problemstilling, som taler ind i vores tid.. Nemlig konflikten mellem arbejde og privatliv.
Der er nok de færreste blandt de yngre generationer, der har læst Bjørnvigs Pagten der udkom i 1974. Så her er chancen for at få hele historien om forholdet mellem en af Danmarks største forfattere og hendes lærling på knap to timer. Gå ind og se denne dybt betagende film.
Instruktør: Bille August
Trailer: SF film
Varighed: 115 min
Censur: Frarådes børn under 7 år
Premiere: 5. august 2021
Jeg ser frem til at modtage Kulturkupeens nyhedsbrev.
ja, der har været lidt sommerpause, kommer snarest.
Jeg vil gerne følge med Kulturkupeen, også pr nyhedsbrev.
Der kommer snarest et nyhedsbrev.