∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Lifligt og musikalsk familieteater hos Grønnegaards Teatret: Har du hørt en fugl synge? Frit efter H.C. Andersens “Nattergalen”.
Egentlig troede jeg, at jeg var vokset fra børneteater. Men den lille yndefulde og yderst musikalske forestilling om H.C. Andersens ”Nattergalen” har fået mig omvendt. Med fem charmerende og dygtige unge skuespillere får vi hele historien og moralen med, som er endnu mere aktuel og vigtig i disse tider: Den ægte vare er bare mere ægte. Det kan være en lille grå sangfugl som Nattergalen, der synger smukkere end alle andre og langt overgår en kunstig og mekanisk en af slagsen med alskens juveler på – eller, for at tænke videre i samme spor, menneskeligt samvær, face to face, i stedet for at sende sms’er og instagram billeder i et væk. Det kan også være et måltid lavet af havens grøntsager og markens dyr, som er langt at foretrække for en dybfrossen færdigret, der bare skal lunes op. Det sidste vidste vi nok, det første havde vi måske glemt.
Der skal ikke mange remedier til for at illudere i et H.C. Andersen-eventyr. Andersen har jo skabt de smukkeste billeder alene med ord. Men den stille transformation fra ord til billeder klarer de fem skuespillere fortræffeligt. Helt forskellige er de: Nicolai Jørgensen, Rikke Westi, Michael Slebsager, Nikolaj Bjørn-Andersen og Laura Skjoldborg. Men godt fungerer de i deres grå, halvmoderne kostumer. Samtidigt mærkes en munter og fast instruktørhånd, for Charlotte Munksø har med overskud komponeret forestillingen og bevidst satset på både stort postyr og stille stunder. Når den lille nattergal skal synge, og den er ikke større end en barnehånd, må intet distrahere. Men indimellem får skuespillerne lov at folde sig ud og være moderne med lidt rap. Disse afbrydelser kommer på de rette tidspunkter, hvor de yngste tilskuere måske lige skulle til at stå af for al poesien.
Det er en meget anderledes forestilling end Sebastians på mange måder overdådige ”Nattergalen”, som oprindelig havde scenografi og kostumer af Kirsten Dehlholm hos gruppen Rimfaxe. Siden fulgte en også kostumemæssigt overvældende og langtidsholdbar version på Folketeatret med scenografi af Nina Schiøttz.
Grønnegaards Teatret klarer sig med nogle hatte, et par kasser og en kejserlig kåbe. Mere er ikke nødvendigt til dette udendørsteater, som er gemt godt væk i et hjørne af Grønnegaarden, Designmuseets historiske have – og omme bag den store scene. Det virker lidt interimistisk, men så snart spillerne kommer på scenen, er alt anden uvæsentligt. Så intens og charmerende er forestillingen.
Find et barn eller to – eller drag afsted alene til eftermiddagsunderholdning, som oveni har en dyb menneskelig morale for alle aldre.
Familieforestilling (fra 6 år)
Medvirkende: Nicolai Jørgensen, Rikke Westi, Michael Slebsager, Nikolaj Bjørn-Andersen og Laura Skjoldborg
Iscenesættelse: Charl
otte Munksø
Scenografi: Rolf Søborg Hansen Tekstbearbejdelse: Charlotte Munksø og Mette Borg
Forestillingen varer ca. 1 time uden pause
OBS: Publikumsrækkerne er bænke i “voksenstørrelse”. Medbring gerne hynder og tæpper. Både for at holde varmen under forstillingen, men også så mindre børn kan komme op i højden på sædet.
Spilleperiode: 4.juli -11.august 2019, tirsdag – søndag kl. 16:00.
www.grønnegaard.dk