Menu Luk

Bernstein-koncert i Operaen, Det Kongelige Teater.

Anbefalet af Ulla Strømberg.

In a Wonderful Town.  Bernstein-koncert i Operaen, Det Kongelige Teater – d.9.11.2018.

Munter aften sammen med Leonard Bernsteins toner, Det Kongelige Kapel, Operakoret og udvalgte solister. Meget anbefalelsesværdig.

Heldigvis gentages hele halløjet d. 30. november.

Aftenen i Operaen blev både sjov og munter. Jeg havde forventet en flot koncertaften, men det blev mere end det. For efter pausen opførtes ”Wonderful Town” som en velindstuderet koncertversion med hele operaens kor.

”Wonderful Town” er Bernsteins anden musical, skrevet og opført i 1953.  Det var fire år tidligere end ”West Side Story”. ”Wonderful Town” blev årets musical på Broadway og gik 500 gange og er siden sat op få gange, senest omkring 2016.

 

Det er en lidt naiv historie om to håbefulde søstre, der tager turen fra Ohio til New York.  Musikken blev efter sigende skrevet på under fire uger af den dengang 35-årige Leonard Bernstein.  Sounden og stemningen viser bagud til de flotte dansefilm med Fred Astaire. Handlingen er også udpræget mellemkrigsagtig.

Med basbarytonen Simon Duus som fortæller klares hele musicalen på under en time i en tysk koncertversion. Og alle synes at kunne lide formen og stråler: Elisabeth Jansson og norske Beate Mordal som de to søstre, mens mændene synges af David Kempster, som tilsyneladende er fast gæst på Den Kongelige Opera for tiden og vores egen Jens Søndergaard.

På et par meter bredt scenegulv opføres hele historien, men den halve musical,  med det store velklædte Kongelige Kapel på scenen – og koret placeret omme bag ved. Flot er det, når de rejser sig – og synger.  I en enkel scene skal herrerne agerer sømænd og alle flokkes på stribe på forscenen. Et underholdende skue. Det er musical, så der bruges mikro-mikrofoner hos sangerne.

 

Historien er ingenting, musikken er uden modhager, dog kommer der nogle jazzede temaer midt i det hele, så også synes at more de klassiske musikere og publikum. På dirigentpodiet står portugisiske Joana Carneiro og har fra første sekund intensiteten i højeste gear.

Første del  af hyldestkoncerten i anledning af hundredåret for Leonard Bernstein er vel mest en apetizer til “Wonderful Town”. Først ouverturen til “Candide”, Bernsteins musical fra 1956 over Voltaires historie. Flot og afvekslende med alle mulige musikalske raffinementer.  Derefter følger Bernsteins egen instrumentelle udgave af dansenumrene fra ”West side Story”: Symphonic Dances.  Flot er det med hele kapellet, men på en eller anden måde savnede jeg den nærhed, som mindre teaterorkestre har, når samme musik spilles i et teater.  Men det er jo noget andet at sidde i et teater og følge alle danserne og sangerne, og så denne særlige situation med knapt 100 musikere, der skal fange populærmusikkens skiftende rytmer. Men “West Side Story” er som teater- og musikværk i mine ører næsten uovertruffen.

 

Aftenen byder til gengæld ikke på værker fra en mere moden komponist og kommer derfor til at cementere det faktum, at komponisten Bernstein var bedst som ung. Siden tog dirigenten over og blev, som også Det Kongelige Teaters lille folder siger: en superstjerne – og kan det tilføjes: en charmerende superstjerne, der var med til at gøre Carl Nielsen kendt i det store udland.

 

 

Meget anbefalelsesværdigt – koncerten gentages 30.11. på Operaen.

www.kglteater.dk

 

Hør udpluk fra aftenens program,  henvist af Det Kongelige Teater:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20182019/koncert/det-kgl.-kapel-in-a-wonderful-town/?id=21186&section=top

Facts om Leonard Bernstein:

Født 25. august 1918 i Lawrence, Massachusetts, USA – død 14. oktober 1990 i New York ). Søn af ukrainsk-jødiske forældre. Bernstein var  komponist, dirigent og pianist. Som komponist er han mest kendt for West Side Story, 1957. Bernstein modtog Sonningprisen i København og dirigerede Carl Nielsens tredje symfoni i Odd Fellow Palæet 1965. Var chefdirigent i en årrække hos New York Philharmonic Orchestra.

I en dokumentarfilm fra 1985 dirigerer Leonard Bernstein en pladeinspilning af “West Side Story” med et en række verdensnavne fra operaens verden: Kiri Te Kanawa, José Carreras og Tatiana Troyanos.

Yderst interessant og giver et dobbeltbillede af Bernstein, som charmerende og nok lidt vanskelig.

Findes på you tube:

https://www.youtube.com/watch?v=j3SEW63LsaM