Menu Luk

Ny underholdende bog med personalhistorier fra Skagen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Boganmeldelse / Ulla Strømberg.

”En matador i Skagen – Lars Kjelder Holst, 1838-1927”.

Det er vist i uge 29, at københavnerne befolker Skagen. Her er en oplagt bog til sommergæsterne og alle de lokale, når samtaleemnerne begynder at tørre ud. For ”En matador i Skagen” er både en personalhistorisk rundtur blandt driftige folk i Skagen og et interessant indblik i nogle erhverv, man som bymenneske slet ikke kender til. For hvilke opgaver har egentlig toldbetjente, undertoldbetjente, kommissionærer, sisemestre og strandingsfogeder?

Bogen afdækker også, uden at gøre stor ståhej ud af det, navnene på mange af de personer, vi kender fra skagensmalernes billeder. Ikke mindst Michael Ancher har familien Holst med i nogle af sine mest idylliske billeder, bl.a. i en ”Strandpromenade” fra 1896 med 5 sommerklædte unge piger.

Bogens forside med udsnit af Michael Anchers maleri: En Strandpromenade ( 1896).
Bogens forside med udsnit af Michael Anchers maleri: En Strandpromenade ( 1896).

Bag den underholdende bog står et tremands team, der sammen har kortlagt Lars Kjelder Holsts vej fra uformuende plejebarn til at blive byens virksomme mand med fine titler, penge og en stor familie.

Kunsthistorikeren og skagenskenderen Lise Svanholm har ført den lette pen, mens familien Holsts repræsentant, Maeyken Wattez, har samlet kildemateriale, og bibliotekar Flemming Hjorth har sikret, at alle arkiver er blevet gennemtrawlet.

Men når Lise Svanholm først tager fat, er det om at holde hovedet klart. Så det anbefales at læse bogen om formiddagen, for der er nok at holde styr på af familier flere slægtsled tilbage. Og hvis de ikke hedder Holst, er det Krogh, for de to familier blev indgiftede. Men pludselig er vi langt ude på de store have, bl.a. fordi vor hovedpersons ene datter bliver gift med en skibskaptajn, som sejler på østen. Og vupti er vi tilbage igen i Skagen på Holstgården, som først sent fik navn efter Holstfamilien.

Holstgården ligger nærmest midt i byen, lige over for et af de karakteristiske Plesnerhuse, som en svigerdatter beboede. Også Saxilds Gård, nabohuset til det nuværende museum: Anna og Michaels Anchers Hus, får sin plads i bogen, for det var her Lars Holst blev opfostret.

Bogen viser en række interessante gamle fotografier og så selvfølgelig de altid hyggelige malerier. I øvrigt er hovedpersonen selv en god skribent, hvilket afsløres i hans selvbiografiske notater, som citeres flittigt.

Man får lyst til straks at tage derop og vandre imellem de smukke, lave, gule bygninger under den høje himmel, for ikke mindst lyset er det unikke i Skagen. Nu ved vi også, at der tilbage i tiden har været mange veluddannede og arbejdsomme mennesker i Skagen. Det hele var ikke bare fiskeri og sammenkomster for de kendte kunstnere.

En Matador i Skagen – skrevet af Lise Svanholm og Flemming Hjorth.

Bogen er netop udkommet og kan købes for kr. 200,- via Skagen Lokalhistoriske Forening: www.skagenlokal.dk.