Anbefaling af Ulla Strømberg.
“1658 – balladen om Bornholms befrielse” sendt på lokal turné af Bornholms Teater.
Bornholms teater har for en stund sadlet om og er blevet til mobilt, udendørs saloonteater i august-september måned. Med en sød og charmerende country-teaterkoncert i fri luft og gratis adgang turneres rundt på Bornholm i de næste uger.
Godt indpakket i en spand fuld af genkendelig country musik suppleret med andre genkendelige toner fortælles det vigtige kapitel i øens historie: 1658 – af seks aktører på ladet af en lastbil. Hyggeligt, sommeragtigt og for alle på øen!
På et stort vognlad er installeret en vaskeægte saloon med to musikere, masser af instrumenter og fire kvindelige skuespillere. Gamle slidte tæpper hænger på kanten ud mod publikum, og kostumerne har også set bedre dage med forvaskede skjorter og læderlivremme, der vil noget. Der bliver skiftet hatte i det uendelige, for mange historiske personer må med, når “1658 – Balladen om Bornholms Befrielse” skal opføres.
Året er 1658. Ved Roskildefreden i februar samme år har Danmark, udover meget andet land, vi aldrig fik tilbage, også afstået Bornholm til svenskerne og deres danske håndlanger, landsforræderen Corfitz Ulfeldt. Men det vil Bornholmerne ikke finde sig i det. Nogle måneder senere lykkes det med list at myrde den siddende, svenske øverstkommanderende på Hammershus. De tre bornholmske helte, Villum Clausen (som skyder svenskeren), Jens Kofoed og Povl Anker er aldrig siden blevet glemt, for de kom også til at lægge navn til de nyttige færger, der fragter folk til og fra Bornholm. (Næsten lige til Molslinjen tog over, og arvegodset blev solgt, men det er en anden, sørgelig, lokal historie, som dog får sin egen afslutningssang i teaterkoncerten.)
I bedste western stil med guitarer og andre strengeinstrumenter fortælles om de brave bornholmere. Historien vil alle gerne høre igen og igen, og med tørklæder (partisanagtigt) om halsen, som i øvrigt hurtigt kan forvandles til ”mundbind”, får vi heller ikke lov til at glemme den aktuelle situation.
Bornholms Teaters flittige chef, Jens Svane Boutrup, har skrevet hele herligheden og har tillige instrueret og fået det bedste ud af det blandede ensemble, der var samlet til noget helt andet.
For hvad gør man, når verden pludselig rammes af en pandemi, og man er et lille egnsteater på en afsidesliggende ø og hvert år spiller et par indendørs forestillinger? Hvis man er god til at planlægge og derfor allerede har engageret skuespillere til efterårssæsonens store forestilling, må der tænkes nyt. Og det er lige netop, hvad Bornholms Teater har gjort ved at fortælle den chokerende historie om Bornholm som svensk besiddelse – i munter western stil.
Det hele fungerer fortræffeligt med de iørefaldende country-westernsange m.m. og de to musikere Jonas Munck Hansen og Sune Skuldbøl Vraa.
Det swinger med Johnny Cash og grupper som The Animals og Queens gamle successer. Sandelig også en Peter Belli-sang titter frem på denne far away memory lane. Nu er teksten jo bare pæredansk – eller bornholmsk, og budskabet er til at føle på og kan minde lidt om de gode, gamle gruppeteaterdage i 1970erne, hvor man var inspireret af italienske arbejdersange. ”De skal ikke få os ned med nakken”, var refrænet ofte dengang, og er vi overhovedet kommet videre, selv om fjendebillederne skifter lidt?
De fire kvindelige skuespillere supplerer hinanden fint og kommer godt rundt om de mange detaljer. Sjovest er dog reklameindslagene, hvor både en lokal biludlejer og Bornholms Tidende hver får en sang af de to musikere.
Rikke Juellunds scenografi er effektiv og meget autentisk og skal nok få applaus, når det lille omrejsende teater kører fra by til by og spiller helt gratis om aftenen for voksne, og tillige for skoler i dagtimerne. Sådan skal et egnsteater fungere! Flot at Corona-tiden ikke sætter en stopper for aktiviteterne, men tværtimod har givet plads til nye initiativer.
Bornholm har rejst sig i de seneste år. Måske er det Folkemødets skyld, i hvert fald vrimler det med småindustrier inden for mad, delikatesser og design. Oven på Coronaen er tusindvis draget til Bornholm i stedet for sydpå. Hotellerne er fyldte, personalet er allerede her i midten af august overraskende sure, men øen er vidunderlig – og derfor tak til de tre gamle gutter, Clausen, Kofoed og Anker, der sikrede, at Bornholm blev dansk igen. Og glem ikke, at Bornholm også klarede frisag, da russerne efter maj 1945 i et helt år satte sig tungt på øen. Men det er fortid.
Medvirkende: Christine Gaski, Hanne Hedelund, Signe Mannov, Margit Watt-Boolsen, Jonas Munck Hansen og Sune Skuldbøl Vraa.
Tekst og instruktion: Jens Svane Boutrup
Scenograf: Rikke Juellund
Lysdesign: Sonja Lea
Lyddesign: Michael Brøndum
Producent: Bornholms Teater
Fotos: Anders Beier/Mindgap.
Spiller forskellige steder på Bornholm i perioden 19.8.-12.9. Alle dage kl. 19.30.
Spilleliste: 20/8: Nexø. 21/8: Nexø. 22/8: Nexø. 25/8: Allinge. 26/8: Allinge. 27/8: Åkirkeby. 28/8: Åkirkeby. 29/8: Dueodde.1/9: Rønne. 2/9: Rønne. 3/9: Rønne. 4/9: Rønne. 8/9: Hasle. 9/9: Klemensker. 10/9: Svaneke. 11/9: Svaneke og 12/9: Gudhjem.
www.bornholmsteater.dk
Herlig forestilling, dejligt med et godt grin i disse corona tider, og der skabes afstand indenfor området. Se den se den.
Tak for din positive tilkendegivelse!